Peter Handzuš Ostatné športy Rôzne

Martin Bendik zaberá naplno: Brúsi si zuby na Svetový pohár aj olympiádu

Letná príprava zjazdára Martina Bendika je v plnom prúde. Kondičné tréningy v Poprade strieda s prípravou na ľadovcoch v Rakúsku a Taliansku.

Ilustračný obrázok k článku Martin Bendik zaberá naplno: Brúsi si zuby na Svetový pohár aj olympiádu
Foto: Peter Handzuš

Popradčan Martin Bendik sa v závere uplynulej sezóny dostal do TOP 100 svetového rebríčka, čo sa mu podarilo ako prvému slovenskému lyžiarovi v disciplíne zjazd. Popri tom sa mu podarilo zajazdiť slušné výsledky aj v Európskom pohári.

Kondičnú prípravu absolvuje popradský lyžiar od mája do septembra-októbra. Okrem toho chodieva každý druhý týždeň na rakúsky ľadovec Hintertux, alebo do Talianska na Passo Stelvio. “Kondičnú prípravu absolvujem s Popradskými líškami. Ivan Bednár, ktorý trénuje popradské hokejistky je môj kondičný tréner a pripravoval ma už počas minuloročnej sezóny,” začal rozhovor Martin Bendik.

Prípravu na lyžiach absolvuje Popradčan s Talianmi. To už ale pod vedením nového trénera, ktorým sa stal Andy Gyure z Banskej Bystrice. Andy Gyure je špecialista na rýchle discilíny a Bendik s ním absolvuje tréningy na ľadovcoch. Zmena trénera v Martinovom prípade bola vynútená. Giuseppe Costa urobil s Martinom výsledky, na ktoré zareagovali talianski lyžiari tak, že trénerovi ponúkli miesto pri reprezentácii.

Teší sa na Svetový pohár aj ZOH

Martin Bendik, ktorý sa zameriava na rýchle disciplíny, chce v tejto sezóne štartovať na všetkých pretekoch Svetového pohára, okrem rakúskeho Kitzbühelu. “Na Kitzbühel ešte musím vyzrieť skúsenosťami,” priznal Martin. Preteky svetového pohára odštartuje v Kanade v stredisku Lake Louise v novembri tohto roka. Potom sa popradský zjazdár presunie zrejme do amerického Beaver Creeku na ďalšie preteky v zjazde a Super G.

Túto sezónu čaká popradského lyžiara ako TOP podujatie olympiáda v kórejskom Pchjongčchangu, ktorá bude vo februári 2018. “Na jednej olympiáde som už bol a musím povedať, že to je super zážitok, super skúsenosti, super pocity. Bohužiaľ pred poslednou zimnou olympiádou v Soči som mal vážne zranenie a príprava nebola taká, ako by mala byť, takže tie výsledky neboli práve najlepšie. Na túto olympiádu, verím, že budem lepšie pripravený. Mám lepšie štartové čísla, mám veľmi kvalitné lyže a lyžiarky Atomic a servisman ich aj veľmi dobre servisuje. Verím, že sa to všetko odrazí na výsledkoch. Budem sa snažiť predviesť všetko, čo sa bude dať,” priblížil Bendik.

Martin Bendik zaberá naplno: Brúsi si zuby na Svetový pohár aj olympiádu
14
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Chce robiť radosť fanúšikom a rodičom

Finančná podpora od štátu za minulý rok bola pre popradského lyžiara vyčíslená na 33 eur. Sezóna, akú absolvoval Martin Bendik minulý rok stojí 80 000 – 100 000 eur. “Musím poďakovať mojim partnerom a rodine, ktorí to všetko potiahli,” povedal Martin.

Túto sezónu chce Martin Bendik absolvovať čo najviac pretekov Svetového pohára a tak sa cena za sezónu môže vyšplhať aj na dvojnásobok. “Ak chcete ísť na preteky do Japonska alebo do Ruska na Sachalin a podobné miesta, tak už to niečo stojí. Sponzorov môže byť stále viac, myslím ale, že sme na správnej ceste. Budem robiť všetko pre to, aby som tešíl fanúšikov a hlavne rodičov,” dodal na záver Martin Bendik.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM