Rastislav Búgel Hokej

Martin Kohút sa ospravedlnil Cígerovi: Tréner to však neprijal, cíti sa nahnevaný

Neúspešné pôsobenie na nedávno skončených majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji a mediálna prestrelka medzi trénerom Zdenom Cígerom a šéfom slovenského hokeja Martinom Kohútom vyústila v stretnutie pred televíznymi kamerami.

Ilustračný obrázok k článku Martin Kohút sa ospravedlnil Cígerovi: Tréner to však neprijal, cíti sa nahnevaný
Zdroj: TASR

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút sa v stredajšej televíznej debate v TV Markíza ospravedlnil trénerovi reprezentácie Zdenovi Cígerovi za to, že už počas svetového šampionátu vyhlásil, že s ním a generálnym manažérom národného tímu Róbertom Švehlom do budúcnosti nepočíta. Cíger priznal, že sa to oboch dotklo. „Ako sa potom máte sústrediť na prácu, keď počúvate takéto veci? Mohlo sa to riešiť aj skôr. Ja by som skončil vo funkcii skôr aj bez odstupného,“ uviedol kouč.

O stretnutí vedel až od susedov

Cíger sa s Kohútom stretli v stredu večer v mimoriadnej relácii „Kríza v slovenskom hokeji“. Reprezentačný tréner zopakoval svoje predošlé slová, že počas uplynulého obdobia cítil zo strany šéfa zväzu podraz za podrazom. Kohút im „zatrhol“ cestu do USA za hráčmi z NHL a nariadil im rozprávať sa s nimi iba cez skype. „Vždy som bol naučený na fyzickú komunikáciu. Lepšie sa takýmto spôsobom veci vysvetlia,“ zdôraznil tréner. Ešte v lete pritom mal Kohút komunikovať s hokejistami zo zámoria bez jeho prítomnosti. „Stretol sa s hráčmi kúsok od môjho domu a nepovedal mi to. Dozvedel som sa to od susedov. To som nechápal,“ povedal Cíger.

Šetrenie na výbave

Tréner vyčítal Kohútovi aj šetrenie pred MS na materiálnom vybavení tímu: „Nechcem sa vyhovárať, za výsledok na šampionáte beriem plnú zodpovednosť, ale pred majstrovstvami musia mať hráči pohodlné korčule, ktoré im sedia. Takisto nemôžu hrať s cudzou hokejkou. Potom sa stane, že Marcel Haščák nastrelí v dôležitom momente žŕdku, hoci v tej šanci mal dať gól. Takisto aj pri pitnom režime sú hráči na niečo naučení. Nemôžeme všetko pred šampionátom zmeniť. Keď hráčom niečo chýba, sú potom nervózni.“ Podľa Kohúta sa problém týkal iba nedodania náhradných korčulí. Šetrenie pri materiálnom zabezpečení reprezentačného tímu však priznal. „Konatelia zväzu majú zodpovednosť za efektívne hospodárenie. Minulý rok sa v reprezentácii plytvalo, ale to nie je chyba Zdena Cígera,“ zdôraznil šéf SZĽH a dodal, že on osobne nemá s trénerom konflikt.

Nech si spytujú svedomie

Cíger sa po záverečnom zápase na MS v Kolíne posťažoval, že nemal k dispozícii ani jedného hráča z NHL a hovoril o sabotáži. V televíznom dueli však zdôraznil, že on nepovedal, že sabotáž spočívala zo strany Martina Kohúta. „Sabotáž tam ale bola. Čoraz viac som o tom presvedčený. Neviem, či zo strany hráčov. Ak bol problém vo mne, alebo v generálnom manažérovi, mali nám to skôr povedať,“ uviedol tréner. „Sám nerozumiem, prečo je toľko skupiniek v hokeji. Odvšadiaľ počúvam, že hráči z NHL mali nejaký plán. Je to také hranie sa s hokejovým národom. Nech si každý spytuje svedomie.“ Kohút žiadny organizovaný bojkot zo strany hráčov nezaznamenal: „Nevidím v tom dohodu medzi chlapcami. Nevnímam to tak.“

Ospravedlnenie neprijal

Tréner neprijal ani vysvetlenie Kohúta v súvislosti s tým, prečo on nedostal pozvanie na Národný rozvojový seminár v Jasnej, kde sa diskutovalo o budúcnosti slovenského hokeja. Ten sa uskutočnil počas svetového šampionátu. „Fínsky lektor, ktorého sme pozvali, nám oznámil tento jediný termín, kedy môže prísť. Nemal iný. V Jasnej bol obmedzený počet ľudí na 40. Bol to rozvojový seminár, kde sme pozvali ľudí, ktorí robia na rozvojových projektoch. Budú aj ďalšie semináre, kde radi Zdena pozveme,“ povedal Kohút. Ten sa napokon Cígerovi ospravedlnil za to, že v predstihu hovoril o tom, že s trénerom a generálnym manažérom po MS neráta. Povedal, že to vníma ako svoju profesionálnu chybu a už by to neurobil. Cíger na otázku moderátora, či ospravedlnenie prijíma, zareagoval, že si už nie je istý, či to po tom všetkom dokáže. „Beriem to osobne. Bolo to neférové. Nechcem sa hádať, ale som nahnevaný,“ zopakoval.

Kohút chce Šatana

Kohút na záver zopakoval, že je preňho veľkou manažérskou výzvou dostať Miroslava Šatana späť k slovenskému hokeju. Pozíciu generálneho manažéra, ktorý mu ponúkol, by chcel uzavrieť do mesiaca. Má pripravený aj plán B, ak by Šatan ponuku odmietol. „Navrhnem meno, ktoré musí ešte schváliť výkonný výbor SZĽH,“ povedal prezident SZĽH. Cíger pripomenul, že keď bývalí reprezentanti pred voľbami diskutovali o mene budúceho prezidenta SZĽH, jediný Šatan vyhlásil, že s Kohútom ako kandidátom nesúhlasí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM