Správy

Martina Lubyová zo SAV bude novou ministerkou školstva: Potvrdil to Andrej Danko

Na uvoľnené miesto ministra školstva zasadne terajšia riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Lubyová. Potvrdil to dnes predseda SNS Andrej Danko.

Ilustračný obrázok k článku Martina Lubyová zo SAV bude novou ministerkou školstva: Potvrdil to Andrej Danko
Zdroj: TASR

Lubyová vystrieda na poste ministra Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

Danko sa podľa vlastných slov snažil vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť ubezpečiť, že tu je záujem hľadať transparentnosť. „Snažil som sa nájsť človeka, ktorý dokáže skĺbiť aj tretí sektor, aj názory opozície, aj tejto vládnej koalície, pretože beriem ministerstvo ako určitú zodpovednosť k ľudom a k tejto spoločnosti,“ dodal Danko po podpise dodatku ku koaličnej zmluve.

Plavčan odišiel z funkcie po tom, čo ho na to 16. augusta vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Dočasne viedla ministerstvo školstva šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM