Aktualizované Svet

Masaker v Berlíne: Páchatelia útoku môžu byť na úteku

Na následky ťažkých zranení po teroristickom útoku na predvianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg zomreli podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA v nemocnici ďalšie tri osoby.

Ilustračný obrázok k článku Masaker v Berlíne: Páchatelia útoku môžu byť na úteku
Zdroj: TASR

Páchateľ alebo páchatelia pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a ďalších takmer 50 osôb utrpelo zranenia, môžu byť na úteku, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Berlíne šéf nemeckej polície Holger Münch.

„Máme vysoký stupeň pohotovosti a pokračujeme vo vyšetrovaní – samozrejme, vo všetkých smeroch,“ uviedol Münch.

Jeho slová zazneli po tom, ako nemecká prokuratúra vyhlásila, že muž pakistanského pôvodu, ktorého polícia v súvislosti s útokom na vianočných trhoch bezprostredne po jeho uskutočnení zadržala, pravdepodobne nie je jeho páchateľom.

Nemecký generálny prokurátor Peter Frank v súvislosti s jeho zadržaním na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že na potvrdenie skutočnosti, či páchateľom útoku bol alebo nebol spomínaný Pakistanec, je potrebné počkať do dnešného večera.

„Musíme si zvykať na myšlienku, že on tým páchateľom nebol,“ dodal Frank.

Miesto pondelňajšieho útoku dnes navštívila v sprievode spolkového ministra vnútra Thomasa de Maiziera aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá už predtým označila útok za teroristický čin.

Nemecko
6
Galéria
Zdroj: TASR

Nemecká polícia zadržala údajne nesprávneho muža

Nemecká polícia zatkla údajne nesprávneho muža v prípade útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. S odvolaním sa na informácie z prostredia najvyšších miest tajných služieb to dnes napísal denník Die Welt. Skutočný vinník má byť stále na slobode a ozbrojený.

„Máme nesprávneho muža,“ citovali noviny Die Welt hlásenie pre políciu. Podrobnosti okolo údajného páchateľa vyšetrovatelia preskúmali a sú podľa nich správne.

„Skutočný vinník je stále ozbrojený a na slobode a môže napáchať nové škody,“ odzneli pokyny pre príslušníkov policajných zložiek a špeciálne jednotky nasadené v nemeckom hlavnom meste.

„V skutočnosti nie je isté, že bol vodičom,“ potvrdil dnes medializované informácie prezident berlínskej polície Klaus Kandt s tým, že polícia dosiaľ nepotvrdila, či zadržaný podozrivý bol skutočne vodičom kamiónu. Vyšetrovanie pokračuje, povedal novinárom.

Polícia v pondelok zadržala 23-ročného pakistanského mladíka, najnovšie informácie z prostredia polície však naznačujú, že nešlo o skutočného páchateľa masakry na vianočných trhoch v Berlíne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM