Zo zahraničia

Masaker v Izraeli: Mŕtve telá na hudobnom festivale, Hamas uniesol ženy, deti i seniorov

Najmenej 260 tiel objavili izraelskí záchranári na mieste, kde sa konal hudobný festival, na ktorý v sobotu ráno zaútočili palestínski militanti.

Ilustračný obrázok k článku Masaker v Izraeli: Mŕtve telá na hudobnom festivale, Hamas uniesol ženy, deti i seniorov
Zdroj: TASR/AP

Oznámila to v nedeľu večer izraelská záchranná služba ZAKA, informuje TASR podľa agentúr DPA a AP odvolávajúcich sa na izraelské médiá.

Masaker na festivale

Militanti z Hamasu vtrhli v sobotu ráno na hudobný festival, ktorý sa konal neďaleko kibucu Re´im, a síce pri hranici Izraela s pásmom Gazy. Následne začali strieľať na účastníkov. Podľa správ izraelských médií zároveň z miesta uniesli mnoho ľudí do pásma Gazy.

Svedkovia útoku ho opísali ako masakru. Na internete sa medzičasom objavili videozáznamy zachytávajúce účastníkov festivalu pri tom, ako zjavne utekajú pred streľbou.

Festival sa konal na otvorenom priestranstve, takže sa podľa slov preživších nebolo veľmi kam ukryť. Mnohí návštevníci v panike naskakovali do svojich áut a pokúšali sa utiecť.

Izraelské médiá dosiaľ informovali, že pri útokoch palestínskych militantov z hnutia Hamas na území Izraela zahynulo od soboty už prinajmenšom 700 ľudí.

Odvolávali sa pritom na zdravotnícke zdroje. Podľa agentúry DPA dosiaľ nie je zrejmé, či sú v týchto číslach zarátané aj obete zo zmieneného festivalu.

Únosy detí a mŕtvi turisti

Izraelčanov zajali a prepravili do Pásma Gazy na motorkách a nákladných autách. Na sociálnych sieťach sa šíria fotografie so žiadosťou o pomoc pri hľadaní nezvestných starých rodičov, žien a detí.

Medzi obeťami, zranenými a unesenými počas útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael sú občania viacerých krajín Európy a Ázie či Spojených štátov. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP, DPA a AP.

Pri útoku na kibuc Alumim zahynulo desať občanov Nepálu, oznámilo v nedeľu večer veľvyslanectvo himalájskej krajiny v Tel Avive. Štyroch ďalších ošetrili v nemocnici a po piatom pátrajú. V Izraeli pracuje okolo 4500 nepálskych občanov a študuje tam 265 Nepálčanov.

Dvoch zabitých predtým hlásilo Thajsko s tým, že 11 občanov tejto ázijskej krajiny uniesli ozbrojenci a ôsmich zranili. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v Izraeli „v súvislosti s teroristickými útokmi“ zomrela žena z Francúzska. O mieste pobytu viacerých francúzskych občanov sa nevedelo.

O život prišli aj dve Ukrajinky, uviedol rezort diplomacie v Kyjeve. Zranenia pri ostreľovaní mesta Aškelon utrpeli podľa Minska dvaja občania Bieloruska, jeden je vo vážnom stave.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že musí predpokladať, že medzi unesenými Hamasom sú aj nemeckí občania, ktorí majú zároveň aj izraelské občianstvo. Mŕtvi a nezvestní sú tiež traja Briti, informovali ich príbuzní.

Izraelský minister pre strategické otázky Ron Dermer pre televíziu CNN potvrdil, že k uneseným patria aj občania USA. Detaily o nich ani o Američanoch, ktorí mohli podľa správ zahynúť, neposkytol. „Žiaľ, nemôžem. V Izraeli máme veľa dvojakých občanov,“ povedal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM