ELA Recept na dnes

Maškrtiť sa dá aj bez výčitiek: Antónia Mačingová na TIETO zdravé sladkosti nedá dopustiť!+ RECEPTY

Nutkavú túžbu po niečom sladkom poznajú všetci. Áno, aj propagátori zdravého životného štýlu, medzi ktorých patrí i Antónia Mačingová. Čím hasí chuť na sladké?

Ilustračný obrázok k článku Maškrtiť sa dá aj bez výčitiek: Antónia Mačingová na TIETO zdravé sladkosti nedá dopustiť!+ RECEPTY
Zdroj: Antónia Mačingová

Toto ročné obdobie je pre mnohých z nás aj obdobím „nabaľovania“ kilogramov, ktoré nás už na jar začnú poriadne trápiť. Dlhé zimné večery trávime väčšinou doma či na návšteve zajedaním koláčikov najmä počas blížiacich sa sviatkov.

Nič sa nedá robiť, ideme maškrtiť! Poradíme vám, ako na to tak, aby ste nemali pocit, že sa na vás opäť niečo „nalepilo“.

Známa propagátorka zdravého životného štýlu Antónia Mačingová priznáva, že aj ju občas prepadne chuť na sladké. „Na takéto prípady je vždy dobré byť vopred pripravený a mať poruke tie správne potraviny.“

Základom „prvej pomoci“ sú podľa nej orechy, nesladené sušené ovocie, med, minimálne 75% čokoláda, lístkové cesto, jablká a mak.

Restované orechy s medom

Vynikajúcou a rýchlou „mlskou“ sú na suchej panvici orestované orechy (vlašské orechy, mandle, lieskovce), ktoré po vychladnutí nasekáme a zmiešame s medom.

Chuť na sladké zaženie už zopár lyžičiek. Orechy sú dobrým zdrojom bielkovín, nenasýtených tukov, vitamínov A, B, C, vápnika, fosforu, sodíka horčíka a železa. Vynikajúcim odpudzovačom hladu či chuti na sladké je aj biely jogurt s mandľami a medom.

Zdravé čokoládky

Ak sa vo vašej špajzi nachádzajú sušené slivky, marhule, hrozienka, orestované orechy, jedna minimálne 75% horká čokoláda a štipka mletej škorice, môžete si pripraviť vlastnú – zdravšiu verziu známej čokolády.

V parnom kúpeli rozpustíme čokoládu, do ktorej pridáme všetky ostatné ingrediencie.

Zmes rozdelíme do papierových košíčkov. Vláknina v slivkách rozhýbe naše črevá a fosfor a vápnik nás ochráni pred osteoporózou.

Ďatle plnené mandľami v čokoláde

Skutočnou delikatesou sú vykôstkované ďatle plnené mandľou a obalené v rozpustenej čokoláde. Na záver ich môžeme obaliť aj v pomletých orechoch.

Lístkové cesto v čokoláde

Z vyvaľkaného lístkového cesta vykrojíme tyčinky, upečieme a po vychladnutí z 2/3 ponoríme do rozpustenej čokolády. Podľa možností môžeme obaliť napríklad aj v mandľových lupienkoch.

Štrúdľa s makom alebo orechami

Nastrúhané jablká zmiešame s pomletými orechami alebo makom a nasekanými sušenými slivkami. Zmes rozložíme na vyvaľkaný plát lístkového cesta, zvinieme a upečieme.

„Štrúdľu zvyknem preliať medom a dozdobiť sójovou smotanou,“ dodáva Mačingová. Nekontrolované chute na sladké a nárazové jedenie sú podľa Antónie Mačingovej varovným signálom nášho tela, ktorý by sme rozhodne nemali podceňovať a dlhodobo prehliadať. Ďalšie zdravé recepty a tipy nájdete aj TU.

Zdravé maškrtenie podľa Antónie Mačingovej
4
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM