Eliška Šándorová Rôzne

Maškrty, ktoré osladili naše jazýčky (2.): Upiecť makarónky je umenie. Ale nie nemožné!

Možno vás v cukrárni zlákala ich farebnosť, ale odradila cena. Foodblogerka prezrádza triky, ako si fenomén francúzskych macarons upiecť aj doma.

Ilustračný obrázok k článku Maškrty, ktoré osladili naše jazýčky (2.): Upiecť makarónky je umenie. Ale nie nemožné!
Zdroj: Dnes24.sk

Krásne farebné, chuťovo jemné a lákavo voňavé. Také sú francúzske pusinky s názvom macarons. Ich príprava je však výzvou a nie je žiadnym tajomstvom, že na prvýkrát sa nepodarí ani skúseným cukrárom. Nedajte sa odradiť, výsledná chuť stojí za to!

Makrónky či makarónky?

Cukrovinka má pôvod už v stredoveku. Kombinácia pomletých mandlí, cukru a bielkov sa prvýkrát objavila v benátskych kláštoroch už v 8. storočí. Skôr, ako sa dve kolieska k sebe zlepili, servírovali sa „oddelene“.

V renesancii sa maškrta dostala na stôl Kataríne Medicejskej a pochutnávali si na nej hostia na jej svadbe s vojvodom z Orléansu, Henrichom II.

Macarons vyzerali ako popraskané mandľové sušienky okrúhleho tvaru. Súčasnú podobu dostali až v dvadsiatom storočí, keď vnuk slávneho Louisa Ernesta Laduréeho, Pierre Desfontaines, prišiel s nápadom spojiť dve kolieska čokoládovým krémom.

Postupne prešiel tento dezert mnohými vzhľadovými úpravami a dnes ho poznáme ako úhľadný farebný koláčik s hladkým povrchom a jemnučkou textúrou. Správna verzia francúzskeho slova macaron je makarónka, po česky makrónka.

Zdroj: Nina Táborská

Ich príprava je výzvou!

Na prvý pohľad jednoduchý recept z troch hlavných ingrediencií dá zabrať, keďže výsledný efekt sa nedá zakamuflovať.

Vydarená makarónka je pekne zaoblená, bez prasklín, s lesklým povrchom ako hladké vajce a nechýba jej “nožička“ – nafúknutá časť, ktorý vyskočí pri pečení. Klasické majú priemer 3 centimetre.

Najčastejšou chybou pri pečení je, že v rúre prasknú, sú duté, nemajú hladký povrch a nie sú pekne „strapaté“. Pripraviť ozaj skvelé makarónky, ktoré pri prvom zakusnutí prasknú, ale sú zároveň šťavnaté, stojí niekoľko pokusov a omylov. Aj preto je ich cena vysoká. Za jednu „pusinku“ zaplatíte v cukrárni vyše jedného eura.

Zaujímavosťou je, že cukrovinka sa predáva v sezónnych chutiach a kolekciách, ktoré sú rôznych farieb. Nájdete klasické čokoládové, vanilkové, pistáciové i kávové. V takej jarnej ponuke príchutí nechýbajú levanduľa, jazmín či pomarančový kvet. Koláčiky sú veľmi obľúbené aj ako svadobná výslužka.

Zdroj: Facebook

Tipy a triky

V obchodoch dostať mandľovú múku špeciálne na makarónky. Maškrta je teda vhodná aj pre celiatikov. Ak ale chcete použiť celé mandle, musíte ich dobre pomlieť na prášok a preosiať. Dôležité je použiť 2 – 4 dní staré bielky, ktoré majú izbovú teplotu. Skúsená foodblogerka Nina Táborská má svoje cukrárske peripetie s makarónkami za sebou. Radí, ako na to!

„Keď ich dávkujeme na plech, nesmú v nich byť žiadne bublinky – ak ich tam máme, buchneme niekoľkokrát plechom, aby sa z cesta dostali von. Musia byť hladké, preto ak nám zostala špička po dávkovaní, stačí si jemne namočiť prst do vody a zľahka prejsť po povrchu. Cesto necháme voľne zaschnúť približne polhodinu,“ prezrádza Nina.

Ako ďalej dodáva, dôležitá je aj teplota v rúre a čas pečenia, aby sme sa vyhli popraskaniu a tomu, aby nezostali vo vnútri duté. Dôležité je presne navážiť ingrediencie, všetko preosiať, nepremiešať veľmi cesto, lebo ostane riedke.

"Bielka odporúčam šľahať s kvapkou citróna najprv na veľmi pomalé obrátky a postupne rýchlosť zvyšovať,“ radí Nina.

Francúzi používajú na šľahanie bielkov studenú antikorovú (nerezovú) misku, aby boli krásne nadýchané. Makarónky majú pri optimálnom skladovaní dobu trvanlivosti dva týždne. Mali by byť na chladnom a suchom mieste.

Ak si ich chcete upiecť doma, inšpirujte sa týmto jednoduchým receptom aj s videopostupom.

Zdroj: YouTube.com
Macarons
15
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM