Rôzne

Máte elektronický občiansky preukaz? Svoju zdravotnú kartu si môžete pozrieť online

Informácie v elektronickej zdravotnej knižke (EZK) si môže skontrolovať každý, kto vlastní elektronický občiansky preukaz (eID). Pripomenulo to Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Ilustračný obrázok k článku Máte elektronický občiansky preukaz? Svoju zdravotnú kartu si môžete pozrieť online
Zdroj: TASR

Možnosť vidieť svoju online zdravotnú kartu využilo už viac ako 7000 ľudí. NCZI pritom očakáva, že postupne bude počet pacientov online pribúdať. „Ľudia chcú byť detailne a transparentne informovaní o ich zdravotnom stave a systém ezdravie im to umožňuje. Zároveň tak pomáha budovať a posilňovať dôveru pacientov v zdravotníctvo. Zdravotné karty už nie sú papierovým tajomstvom v ambulanciách,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Blaškovitš pacientom odporúča, aby sa informovali, či sú ich lekári pripojení do systému ezdravie. Len tí do neho môžu zadávať údaje. EZK obsahuje záznamy pacienta, lekárske správy, elektronické recepty či kontaktné údaje pacienta. Každý pokus o prístup či poskytnutie údajov v EZK sa zaznamenáva.

Pacient sa do svojej EZK dostane cez Národný portál zdravia www.npz.sk, kde je v pravom hornom rohu odkaz „Moja zdravotná knižka“. Po kliknutí na odkaz sa otvorí informácia o nutnosti inštalácie aplikácie pre eID. Ak má pacient aplikáciu nainštalovanú, pokračuje zadaním BOK (bezpečnostný ochranný kód) v prihlásení do svojej EZK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM