Správy

Matečná: Nezodpovední poslanci môžu spôsobiť, že zviera zostane vecou

Vláda schválila novelu zákona o veterinárnej starostlivosti 21. februára tohto roku. Zákon je zaradený už na najbližšiu schôdzu NR SR.

Ilustračný obrázok k článku Matečná: Nezodpovední poslanci môžu spôsobiť, že zviera zostane vecou
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) upozorňuje, že nezodpovedné chovanie politickej strany Sloboda a solidarita a jej poslancov, ktorí chcú sabotovať prácu Národnej rady Slovenskej republiky, ohrozuje legislatívne procesy a môže spôsobiť, že zviera zostane na Slovensku aj naďalej vecou. Informoval o tom Vladimír Machalík, hovorca MPRV SR.

Novela zákona

„Potom, čo sa Slovenskej národnej strane spoločne s odborníkmi a aktivistami podarilo vo vláde presadiť, že zviera nebude vec, zefektívniť boj proti nelegálnym množiteľom psov a boj proti týraniu zvierat, niektoré strany a poslanci platení z daní občanov chcú schválenie tohto zákona sabotovať. Vyzývam všetkých poslancov NR SR, bez ohľadu na stranícku príslušnosť, aby nesabotovali prácu parlamentu," vyzvala zákonodarcov podpredsedníčka vlády a ministerka Gabriela Matečná (nom. SNS).

"Zvieratá nemôžu ani za boj o moc ani za neukojené egá politikov. Zabráňme konečne ich týraniu a uznajme, že zviera nie je vec, ale živý tvor a cítiaca bytosť. Ak budú poslanci tento zákon sabotovať, budú zodpovední za všetky zvieratá, ktorým v najbližších rokoch kvôli tomu nedokážeme pomôcť,“

Vláda schválila novelu zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 21. februára tohto roku. Zákon je zaradený už na najbližšiu schôdzu NR SR. Komplexný zákon prináša aj zmeny aj v občianskom zákonníku. Zviera už viac nebude vecou, pribudnú systémové opatrenia proti množiteľom psov, povinné čipovanie psov i opatrenia proti týraniu zvierat. Rezort novelou rieši aj aktuálne témy, ako sú trávenie zvierat na sídliskách a cirkusy. MPRV SR navrhlo účinnosť tohto zákona od 1. septembra 2018.

Psičkári a psy
5
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM