Zo Slovenska

Matovič a Heger už nie sú v KURZE: Slováci na Google hľadali lečo, Plačkovú či Valábika!

Aké slová vyhľadávali Slováci prostredníctvom Google v roku 2021? Medzi TOP výrazmi sa objavili športovci, celebrity aj recepty. Naopak, politici neboli teraz až tak v móde!

Ilustračný obrázok k článku Matovič a Heger už nie sú v KURZE: Slováci na Google hľadali lečo, Plačkovú či Valábika!
Zdroj: Dnes24.sk , Instagram.com/borisvalabik , Instagram.com/queen.plackova , TASR/Martin Baumann

Rok 2021 sa nesie v znamení koronavírusu a s ním spojených lockdownov a dištančného vzdelávania. Aj tieto aspekty výrazne ovplyvnili to, čo sme vyhľadávali prostredníctvom služieb Google.

Vyhľadávanie ovládla pandémia

Internetový gigant zverejnil svoje každoročné Trendy Google. Výsledky vyhľadávania Slovákov rozdelil hneď do niekoľkých kategórií.

V roku 2021 sme do vyhľadávača najčastejšie zadávali spojenie „Korona.gov.sk“, prostredníctvom ktorého sme sa chceli dostať k aktuálnym údajom o vývoji pandémie v krajine pod Tatrami. Dištančné vzdelávanie doma zatvorilo tisíce žiakov. Niet sa preto čomu čudovať, že na druhom mieste sa objavil študentský portál Edupage. Tretie miesto medzi najvyhľadávanejšími výrazmi bol názov portálu Bezkriedy. Prvú desiatku uzatvára Sčítanie obyvateľov, FlashScore a výrazy spojené s pandémiou – Covid automat, Byť zdravý je výhra, Očkovanie, Očkovacia lotéria a Ehranica.

Matovičov prepad

V minulom roku bol v kategórii „Slováci a Slovenky“ najvyhľadávanejším človekom vtedajší premiér Igor Matovič. Aj v roku 2021 sa dostal do TOP 10, no nájdeme ho na výrazne nižších priečkach.

Jednotkou sa stala naša najúspešnejšia športovkyňa Petra Vlhová, ktorú nasleduje Instagramová „kráľovná“ Zuzana Plačková.

Prvú trojku uzatvára bývalý hokejista Boris Valábik. Do TOP 10 sa ďalej prebojoval Eduard Heger, golfista Rory Sabbatini, vyššie spomenutý Igor Matovič, Peter Sagan, Juraj Slafkovský a na desiatom mieste je ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Bohužiaľ, ani tento rok sme sa nevyhli úmrtiam známych osobností. V kategórii „Smutné odchody“ prvú trojicu vyhľadávaní tvorí Miroslav Žbirka, Milan Lasica a Julo Viršík. Slovákov zaujímala aj Libuše Šafránková, Jean-Paul Belmondo, Princ Philip, Andy Hryc, Hana Hegerová, Boris Sadecký a na desiatom mieste vo vyhľadávaní sa umiestnil český miliardár Petr Kellner.

Zdá sa, že Slovákov zaujímajú aj zahraničné osobnosti. Tomuto rebríčku kraľuje Lady Gaga v závese s Alecom Baldwinom a Pápežom Františkom. Do vyhľadávača sme zadávali aj mená Cristiano Ronaldo, Charli D'Amelio, Miloš Zeman, Johnny Depp, Kráľovná Alžbeta II., Millie Bobby Brown a vyhľadávali sme aj trénera hokejovej reprezentácie Craiga Ramsayho.

Prečítajte si aj

Sčítanie aj lotéria

V rámci udalostí Slováci najčastejšie vyhľadávali informácie o sčítaní obyvateľov, ktoré nasleduje očkovacia lotéria a referendum. V TOP 10 najvyhľadá­vanejších domácich a svetových udalostí nájdeme výraz Pápež na Slovensku, Afganistan a Lockdown Slovensko. Aj u nás zarezonovalo Tornádo v Hodoníne, ktoré sa stalo 7. najvyhľadá­vanejším pojmom vo svojej kategórii. Prvú desiatku uzatvára Mjanmarsko, Suezský prieplav a Zatmenie slnka.

Medzi TOP vyhľadávané „Športové udalosti“ patrili MS v hokeji, Euro a Okolo Slovenska.

Pri použití kľúčového výrazu ‚ako‘ Slovákov najviac zaujímal termín Ako získať covid pass. Chceli sme vedieť, ako upliesť korbáč, ako dlho platí antigenový test, ako sa prihlásiť na očkovanie či ako sa prihlásiť do očkovacej lotérie. Nechýbali vyhľadávania spojení ako schudnúť z brucha, ako kúpiť bitcoin, ako vzniká tornádo, ako je na tom Strečno a ako uvariť kukuricu.

Milujeme lečo

Spoločnosť vyhodnotila aj vyhľadávanie filmov. V prvej trojke sa umiestnil Black Widow, Eternals a Duna.

Stálicou vyhľadávania sú každoročne recepty. Tie boli rozdelené na slané a sladké.

Jednotkou slaných receptov sa stalo Lečo, nasledované výrazmi Rizoto a Pizza. Sladké recepty ovládli Šišky, Tiramisu a Vianočka.

Aj tento rok sme chceli cestovať. Trendy v kategórii Dovolenka tvorilo Grécko, Chorvátsko, Zanzibar, Turecko a Egypt.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM