ELA Zo Slovenska

Matovič chce nasadiť rúška aj malým školákom: Vydržia s nimi deti hodiny výučby?

Matovič povedal, že na pandemickú komisiu prišiel s návrhom, aby mali všetky deti v školách rúška.

Ilustračný obrázok k článku Matovič chce nasadiť rúška aj malým školákom: Vydržia s nimi deti hodiny výučby?
Zdroj: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) vyzval, aby v prípade, že žiaci na prvom stupni základných škôl (ZŠ) zvládnu mať rúška aj v triedach počas vyučovania, aby tak urobili. Uviedol to v pondelok (17. 8.) počas tlačovej konferencie.

Udýchajú to?

„Čím viac detí aj na prvom stupni bude rúška mať, tým viac si ochránia svoje vlastné zdravie, ale aj zdravie svojich spolužiakov. A tým viac zabránime, aby sme chorobu prípadne šírili v rámci triedy a potom následne aj kdekoľvek inde,“ poznamenal premiér.

Zároveň chápe, že malým deťom sa v rúškach ťažko dýcha. „Ale keď to zvládne 70 – 80 percent detí, tak vždy lepšie, ako keď povieme všetkým, že to nemusia mať,“ uviedol.

Matovič povedal, že na pandemickú komisiu prišiel s návrhom, aby mali všetky deti v školách rúška.

„Potom prišiel minister Branislav Gröhling (SaS) a argumentoval, že deti na prvom stupni to nezvládnu,“ povedal premiér.

Matovič tiež apeluje na rodičov, aby ešte pred nástupom do školy deti na nosenie rúšok psychicky pripravili. Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že nosenie rúšok prvé dva týždne (14 dní je inkubačná doba ochorenia COVID-19) má u detí veľký význam, pretože sú v prípade nákazy zväčša bezpríznakové, čo znamená, že ochorenie môžu nevedomky prenášať aj na iné osoby, resp. rizikové skupiny ľudí.

„Prekryté horné dýchacie cesty sú významnou prevenciou, pretože tým zabraňujeme explozívnemu šíreniu vírusov v kolektíve a výrazne ho spomaľujeme,“ informuje úrad.

Čestné prehlásenie

Na začiatku školského roka sa bude vyžadovať od zákonných zástupcov čestné vyhlásenie, ktorého súčasťou bude dotazník – rodič v ňom uvedie, či sa dieťa od 17. augusta 2020 nachádzalo mimo územia SR alebo či sa zúčastnilo na hromadnom podujatí.

Zároveň zákonný zástupca podpíše čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa. Ak bolo dieťa mimo SR alebo sa zúčastnilo hromadného podujatia, bude povinnosťou zákonného zástupcu sledovať zdravotný stav dieťaťa a jeho blízkych žijúcich v spoločnej domácnosti.

Ak sa u niektorého z nich vyskytnú počas najbližších 14 dní príznaky respiračného ochorenia, bude potrebné telefonicky informovať ošetrujúceho lekára.

Mimo tried

Nosenie rúšok v triedach bude počas prvých dvoch týždňov nového školského roka povinné pre žiakov druhého stupňa a stredoškolákov, žiaci prvého stupňa základných škôl a materských škôl ich mať nemusia.

Rúška však budú povinné pre pobyt žiakov v interiérových priestoroch mimo tried vo všetkých školách s výnimkou konzumácie jedál a nápojov, informuje o tom rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM