han Správy Zo Slovenska

Matovič o výsledkoch skríningu: Viac ako 1,3 milióna testov, ale KOĽKO z nich je pozitívnych?

Trojica členov strany OĽANO, premiér Igor Matovič, minister vnútra Roman Mikulec a minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámila doterajšie výsledky plošného testovania.

Ilustračný obrázok k článku Matovič o výsledkoch skríningu: Viac ako 1,3 milióna testov, ale KOĽKO z nich je pozitívnych?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pred dvomi mesiacmi sa na Slovensku konalo prvého kolo celoplošného testovania, kedy sa nechalo otestovať 3,6 milióna ľudí. Teraz sme sa dočkali niečoho podobného, akurát sa testovať začalo už v pondelok 18. januára a pokračovať bude do utorka 26. januára.

Aké sú výsledky?

Počas sobotného (23. 1.) celoplošného skríningu sa na Slovensku vykonalo 1 303 949 testov. Z nich bolo pozitívnych 9 979, čo predstavuje 0,77-percentnú pozitivitu. V nedeľu o tom počas tlačovej konferencie informoval predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). „Je to slušný výsledok,“ nechal sa počuť premiér.

„Za včerajšok sme nezaznamenali žiadne incidenty,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec, ktorý dodal, že počas soboty bolo otvorených 3791 odberných miest, kde pracovalo viac ako 20-tisíc členov odberných tímov. „Takmer nikde sa nemusí čakať, tak môžeme byť spokojní,“ podotkol Mikulec.

Slová Matoviča

„Som rád, že sa ľudia zapojili, prišli a že si uvedomujú dôležitosť tohto projektu pre nás všetkých,“ uviedol Matovič, ktorý na margo počtov uviedol, že každé číslo medzi 1,5 až tromi miliónmi otestovaných je „dobré číslo“. V súvislosti so sobotnými výsledkami označil aj najväčšieho rekordéra, čo sa miery pozitivity týka: „Za včerajšok bol rekordmanom okres Revúca.“

„Som rád, že sa spoločnosť zomkla v boji s pandémiou,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Cieľom skríningového testovania podľa Krajčího bolo identifikovať ohniská, teda lepšie regióny od horších.

Krajčí ešte povedal, že o týždeň bude testovanie pokračovať v polovici okresov s najhoršími výsledkami. Percentuálny podiel pozitívnych zo všetkých dní skríningového testovania môže byť podľa šéfa rezortu zdravotníctva vyššie ako jedno percento. V sobotu bolo pozitívnych 0,77 percenta účastníkov, v predchádzajúcich dňoch bolo číslo výrazne vyššie, dodal Krajčí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM