Aktualizované Politika

Matovič šmahom ruky zrušil dohodu: Sme na bode nula, hovorí Sulík, VIDEO

Premiér Igor Matovič (OĽANO) štvrtkovou (11. 3.) tlačovou besedou prakticky zrušil dohodu, ktorú týždeň v koalícii tvorili.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Pred rokovaním vlády to uviedol šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. „Sme na bode nula,“ povedal. Konanie premiéra ho mrzí, myslel si, že dohoda platí. Cez víkend sa chcú v strane poradiť a v pondelok (15. 3.) oznámi SaS svoj postoj a ďalšie kroky, ktoré chce podniknúť.

Bod nula

„Myslím si, že každý, kto tlačovú besedu videl, vie presne, o čom hovorím. Mrzí to mňa osobne, lebo som s Igorom Matovičom strávil v posledných dňoch veľa času, aj osobne s ním. Myslel som si, že dohoda je urobená, je platná a že všetky strany ju chcú aj úprimne dodržiavať,“ skonštatoval Sulík s tým, že tomu tak nie je a koaličné rokovania sú na bode nula.

Sulík sa nebude vyjadrovať ani po rokovaní vlády. Avizoval, že v pondelok doobeda bude mať strana tlačovú konferenciu, kde oznámia svoj postoj.

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobé. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod Krajčího.

Koalícia mala dohodu o svojom ďalšom fungovaní oznámiť vo štvrtok, ale nestalo sa tak, hoci predseda Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard Sulík ešte napoludnie tvrdili, že kríza v koalícii sa skončila.

Avizovaná spoločná tlačová konferencia koalície sa nekonala. Premiér pred ňou oznámil, že Krajčí z funkcie odíde postupne, ešte niekoľko týždňov mal pomáhať novému šéfovi rezortu. Chcel tiež, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V. To vyvolalo ďalšie pnutie v koalícii. Krajčí následne v piatok ráno oznámil, že končí hneď, aby nebol ďalšou zámienkou na povalenie vlády.

Je to vážne

Situácia je momentálne vážna, vládna kríza pokračuje. Pre médiá to na Úrade vlády SR uviedla vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Dodala, že v strane sa budú v piatok rozprávať o aktuálnej situácii.

„Je mimoriadne potrebné, najmä v tejto zložitej krízovej situácii, aby sa zlepšili vzťahy, obnovila dôvera a aby ľudia už nemuseli riešiť problémy vlády, ale aby vláda riešila problémy občanov,“ zdôraznila.

Najvyššia politická kultúra

Fakt, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) oznámil, že v piatok podá demisiu, je dostatočným dôvodom na to, aby sa nehľadali ďalšie argumenty pre spochybňovanie fungovania koalície. Pred rokovaním vlády to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Je presvedčený, že Krajčí neurobil na svojom poste žiadny morálny ani politický prešľap, podľa jeho názoru nie je korektné ani spochybňovať jeho odborné rozhodnutia.

„Jeho krok, ktorý má zmierniť napätie v koalícii, je prejavom najvyššej politickej kultúry,“ povedal minister obrany. Koaličným partnerom zároveň odkázal, že je čas „prestať politikárčiť a začať pracovať pre ľudí“.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM