Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Mečiarove amnestie sú minulosťou: Ich platnosť definitívne zrušil Ústavný súd

Amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a exprezidentom Michalom Kováčom sú podľa zistení tvnoviny.sk zrušené. Postaral sa o to Ústavný súd.

Ilustračný obrázok k článku Mečiarove amnestie sú minulosťou: Ich platnosť definitívne zrušil Ústavný súd
Zdroj: TASR

Potom, ako schválili zrušenie Mečiarových amnestií poslanci, bol rad na Ústavnom súde SR. Ten 31. mája podľa tvnoviny.sk definitívne zrušil amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a exprezidentom Michalom Kováčom.

Zdroj tvnovín.sk mal byť priamo z prostredia súdu, ktorého sudcovia v pléne rozhodovali na neverejnom rokovaní. „Osem sudcov bolo za, dvaja boli proti,“ píšu tvnoviny.sk.

Poslanci Národnej rady SR v stredu (5.4.) zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

Reakcie na rozhodnutie Ústavného súdu SR

„Amorálne amnestie Vladimíra Mečiara, ktorými štátna moc chránila vlastné pochybenia, strana SaS vždy vnímala ako čiernu škvrnu na histórii Slovenska. Preto dnešné rozhodnutie ÚS vnímame ako významné symbolické gesto, ktorým Slovenská republika ukázala schopnosť vyrovnať sa aj s tienistými stránkami vlastnej minulosti,“ uviedol poslanec Martin Poliačik (SaS).

„Vláda nemala inú možnosť, ako pristúpiť k ich zrušeniu. Som preto rád, že sme nehlasovali zbytočne. Nasledovný postup prejudikovať neviem, ale pevne verím, že kompetentní nepôjdu podľa tejto šablóny,“ povedal Boris Kollár.

„Práve zhoda najvyšších ústavných inštitúcií na spôsobe zrušenia amnestií svedčí o tom, že v kľúčových okamihoch a dôležitých témach ešte stále dokážeme komunikovať a nájsť východisko,“ napísala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) na sociálnej sieti.

„Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa počas dlhých rokov snažili o ich zrušenie. Opozičné strany už niekoľkokrát navrhovali zrušenie amnestií, no až tlak verejnosti donútil vládnu koalíciu konať. Osobitnú zásluhu na zrušení amnestií má náš kolega z poslaneckého klubu Ján Budaj, ako aj Anna Remiášová, matka zavraždeného Róberta Remiáša, ktorého smrť traumatizovala celú spoločnosť,“ uviedli členovia OĽaNO-NOVA a poďakovanie adresovali aj aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá sa zasadzovala za ich zrušenie.

„Som rád, že koalícia našla riešenie, ktoré potvrdil Ústavný súd,“ povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM