Správy

Medveď hnedý testoval odpadový kontajner v zoo

Odolnosť špeciálne upraveného kontajnera pred medveďom hnedým testovali vo štvrtok 12. júla v priestoroch Zoologickej záhrady Košice.

Ilustračný obrázok k článku Medveď hnedý testoval odpadový kontajner v zoo
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ako potvrdil autor projektu Maroš Voronič, štandard v dĺžke 60 minút prekročili. „Po 90 minútach to medveď vzdal,“ dodal s tým, že zviera sa k odpadkom nedostalo. Kontajner by mohol zabrániť aj tzv. vyberačom odpadkov.

„Ide o ochranu kontajnera pred nedovoleným vyberaním odpadu alebo manipuláciou s ním. Výnimočný je v tom, že sme použili bežný plastový kontajner, ktorý sme odstrojili od niektorých komponentov.

"Je osadený v rámovej konštrukcii, ktorá je upevnená k nejakej rovine, respektíve k podlahe, a do tejto konštrukcie sa kontajner pri manipulácii vsúva a vysúva sa z nej,“ opísal Voronič.

Bezpečný pre deti

Ako povedal, pri vývoji sa snažili o systémové riešenie. „Vhadzovací otvor zabezpečuje to, aby bolo možné vhodiť do kontajnera napríklad vrece v objeme 60 litrov, ale zároveň, aby sa zabránilo priechodu ľudí,“ vysvetlil s tým, že odpad nepadá do kontajnera rovno, ale ide, takpovediac, cez zákrutu.*** „Tým sa znemožňuje prístup deťom, ale chráni aj pred vyberaním odpadkov,“*** dodal. Podľa jeho slov by sa do kontajnera mal problém dostať už zhruba meter vysoký človek.

„Verzie pre mestá sme testovali v Michalovciach a verziu pred medveďmi a diviakmi vo Vysokých Tatrách, zatiaľ úspešne. Z praktických skúseností sme vytvorili modifikáciu aj pre mestá, aj pre odľahlé oblasti,“ povedal počas štvrtkového testovania Voronič. Doplnil, že pri testovaní sledovali typ použitých materiálov aj ich hrúbku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM