Správy

Medvede v blízkosti obydlí: Petícia za reguláciu našej najväčšej šelmy má už 20-tisíc podpisov

Od septembra 2019, keď sa začali oficiálne zbierať podpisy pod petíciu za reguláciu početnosti medvedej populácie v problémových regiónoch SR, sa ich vyzbieralo už približne 20 000.

Ilustračný obrázok k článku Medvede v blízkosti obydlí: Petícia za reguláciu našej najväčšej šelmy má už 20-tisíc podpisov
12
Galéria
Zdroj: TASR

Pre TASR to uviedol predseda petičného výboru a starosta obce Kriváň v okrese Detva Imrich Paľko.

„Na stránke "pravdaomedve­doch.sk“ je zhruba 3750 podpisov, na fyzických petičných hárkoch je ich však oveľa viac," konštatoval Paľko. Petícia, za ktorou stojí občianska iniciatíva Pravda o medveďoch, reaguje na udalosti uplynulých mesiacov, keď na Podpoľaní dochádzalo k častému výskytu medveďa priamo v dedinách (napríklad v Očovej či Kriváni), ohrozovania života obyvateľov obcí, ako aj na to, že envirorezort nepovolil výnimky na odstrel tejto šelmy v regióne.

Nový výskum

Podľa genetického výskumu Technickej univerzity vo Zvolene z rokov 2014 – 2016 je na Slovensku 1255 medveďov. Podobný výskum by sa mal však zase uskutočniť v najbližších rokoch.

Petícia iniciatívy Pravda o medveďoch je podľa predsedu petičného výboru prioritne adresovaná Ministerstvu životného prostredia SR a jej iniciátori chcú zozbierať čo najviac podpisov, s cieľom predložiť ju aj Národnej rade SR.

Podpora petícii

Petičný výbor oslovil pre podpisy aj rôzne organizácie so žiadosťou o podporu petície, ako napríklad Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Slovenský včelársky zväz, Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru, Združenie miest a obcí Slovenska, Lesy SR, Slovenskú poľovnícku komoru. Podľa Paľka všetky spomínané organizácie vyslovili petícii podporu.

Aj v najbližších mesiacoch sa budú iniciátori petície ďalej snažiť o získanie čo možno najväčšej podpory pre petíciu v radoch širokej verejnosti.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Medveď hnedý
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM