Webnoviny - Svet

Medvedev nevylučuje uvalenie sankcií na Irán

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP

MOSKVA 16. februára (WEBNOVINY) – Irán by mal zlepšiť spoluprácu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) a ak si nebude plniť svoje záväzky, uvalenie nových sankcií nie je vylúčené, uviedla v utorok hovorkyňa ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. „Čo sa týka sankcií, postoj Ruska zostáva nezmenený. Rusko stále verí, že Irán by mal aktívnejšie a širšie spolupracovať s MAAE a ďalšími krajinami,“ povedala novinárom hovorkyňa prezidenta Natalia Timakovová. „Ak však tieto záväzky nebudú splnené, nikto nemôže vylúčiť uvalenie sankcií,“ spresnila.

Podľa Timakovovej Medvedev to povedal izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý je na návšteve Moskvy a v utorok by sa mal stretnúť aj s ruským premiérom Vladimirom Putinom. Netanjahu počas stretnutia s Medvedevom vyzval Rusko, ktoré má pravdepodobne značný vplyv na Teherán, aby pomohlo uvaliť sankcie na Irán. Rusko dlhodobo tvrdilo, že preferuje mierové riešenie problému iránskeho jadrového programu, ale podľa vyjadrení predstaviteľov Moskvy v posledných týždňoch sa zdá, že Kremeľ stratil trpezlivosť s islamskou republikou.

Izrael považovaný za jedinú jadrovú mocnosť na Blízkom východe vníma Irán ako svojho najväčšieho nepriateľa po tom, ako tamojší prezident Mahmúd Ahmadínedžád vyhlásil, že Izrael by mal byť „vymazaný z mapy sveta“. O jeho jadrovom programe tvrdí, že je zameraný na výrobu jadrových zbraní, čo Teherán odmieta.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM