Aktualizované Zo zahraničia Magazín Ona

Menštruačné vložky a tampóny vám zaplatí štát! Svetová novinka zaujala už aj Babiša

Menštruačná chudoba, teda neschopnosť pokryť základné hygienické potreby na mesačnej báze, sa počas koronavírusovej pandémie prehĺbila.

Ilustračný obrázok k článku Menštruačné vložky a tampóny vám zaplatí štát! Svetová novinka zaujala už aj Babiša
Zdroj: pixabay.com

Škótsko v utorok odhlasovalo bezplatný a univerzálny prístup k menštruačným potrebám, ako sú vložky či tampóny, čím sa stalo vôbec prvou krajinou na svete, ktorá pristúpila k takémuto rozhodnutiu, uviedla tlačová agentúra AFP.

Koniec menštruačnej chudoby

Škótsky parlament jednohlasne schválil zákon o menštruačných potrebách, vďaka ktorému budú tieto pomôcky bezplatne sprístupnené vo verejných budovách.

„Škótsko nebude poslednou krajinou, kde sa menštruačná chudoba stane históriou, ale má šancu byť prvou takouto krajinou,“ uviedla Monica Lennonová, poslankyňa, ktorá návrh zákona predložila.

Menštruačné potreby sú momentálne v Škótsku bezplatne sprístupnené pre žiačky a študentky, ale úlohou ministrov bude vypracovať celoštátny plán, ktorý zabezpečí bezplatný prístup k týmto potrebám pre všetkých, ktorí ich budú potrebovať.

Základné školy, stredné školy a univerzity musia taktiež bezplatne sprístupniť tieto hygienické pomôcky na svojich toaletách. Lennonová dodala, že zatiaľ čo ide o prvú takúto legislatívu svojho druhu na svete, školy by tiež mali žiakov v tomto smere poučiť a dať bodku za stigmatizáciou menštruácie.

Prevratný návrh

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová tento návrh uvítala. „Som hrdá, že som mohla hlasovať za takýto prevratný návrh, vďaka ktorému sa Škótsko stane prvou krajinou na svete, ktorá poskytne bezplatné menštruačné potreby všetkým, ktorí ich potrebujú,“ uviedla na sociálnej sieti Twitter.

Menštruačná chudoba, teda neschopnosť pokryť základné hygienické potreby na mesačnej báze, sa počas koronavírusovej pandémie prehĺbila, pripomenul britský denník The Guardian.

Babiša to zaujalo

Len čo svet obletela táto správa, český premiér Andrej Babiš (ANO) sa už k téme stihol vyjadriť na Twitteri.

„Škótsko bude ako prvá zem na svete všetkým ženám preplácať menštruačné pomôcky. Chcú zbúrať toto stigma a bojovať s chudobou. Novinári sa ma pýtali, či by niečo také bolo možné aj u nás. V príjmovo najslabších určite. Požiadal som Alenu Schillerovú (ministerku financií, pozn. red.), aby našla riešenie,“ uviedol Babiš.

Ilustračné foto

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM