Svet Zo zahraničia

Merkelová nebude kandidovať do parlamentu: Záujem nemá ani na funkcie v Bruseli

Nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila dohady. Záujem už nemá o viacero funkcií.

Ilustračný obrázok k článku Merkelová nebude kandidovať do parlamentu: Záujem nemá ani na funkcie v Bruseli
Zdroj: TASR

Kancelárka Angela Merkelová už nebude kandidovať do nemeckého parlamentu po tom, ako vyprší jej súčasný mandát. Neprijme ani žiadny post v sídle Európskej únie v Bruseli, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z jej Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU).

Merkelová sa na stretnutí vedenia CDU, ktoré diskutuje o značných stratách konzervatívneho bloku v dvoch krajinských voľbách v priebehu dvoch týždňov, vyjadrila, že už nebude kandidovať na predsednícky post v strane. Chcela by však ostať na kancelárskom poste do konca funkčného obdobia v roku 2021. V minulosti tvrdila, že obe funkcie patria k sebe.

Šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU), minister vnútra Horst Seehofer, uviedol, že „je to hanba“, že Merkelová plánuje odstúpiť z postu šéfky CDU, aj keď chce ostať kancelárkou.

Bývalý šéf frakcie konzervatívneho bloku CDU/CSU v Bundestagu Friedrich Merz povedal, že bude kandidovať na predsednícky post, uviedli zdroje pre DPA. Kandidovať chce aj generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Merkelová vedie CDU od roku 2000 a kancelárkou je od roku 2005. CDU by mala usporiadať svoj zjazd v decembri, na ktorom by sa mohlo vymeniť vedenie.

Agentúra AP pripomína, že Merkelovej predchodca na kancelárskom poste Gerhard Schröder odstúpil z funkcie predsedu svojej Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) v roku 2004, ale zostal kancelárom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM