Kultúra

Merkur, typický kredenc aj televízor Carmen: Pohronské múzeum ukáže socialistickú domácnosť

Špeciálna výstava ukáže typické vybavenie domácnosti z minulého režimu. Mnohí v nej možno nájdu kúsky, ktoré dôverne poznajú...

Ilustračný obrázok k článku Merkur, typický kredenc aj televízor Carmen: Pohronské múzeum ukáže socialistickú domácnosť
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili v Pohronskom múzeu v Novej Bani výstavu s názvom Ako sa budovali krajšie zajtrajšky. Výstava je zameraná na obdobie socializmu v Československej republike, zachytáva teda roky 1948 až 1989.

Nielen pre pamätníkov

,,Výstavou pozývame staršiu generáciu zaspomínať si a mladšej ukázať, ako sa žilo v socializme. Veríme, že výstava návštevníkov zaujme a osloví rôzne vekové kategórie," uviedla riaditeľka múzea Katarína Konečná s tým, že si ju budú môcť pozrieť až do konca januára budúceho roka.

Jednotlivé časti výstavných priestorov ukazujú návštevníkovi obraz bežnej domácnosti z tohto obdobia. Úvod je venovaný deťom, zobrazuje detskú izbu, v ktorej sa nachádzajú napríklad stavebnica Merkur, svetoznáma Rubikova kocka, spoločenská hra Človeče nehnevaj sa!, drevené kocky, bábiky, autíčka, rôzne hry, detské leporelá a rozprávkové knihy.

Ako mohla vyzerať vtedajšia kuchyňa, prezentuje ďalšia časť retro výstavy. Vybavenie kuchyne je z obdobia 50. až 80. rokov, zastúpené sú vtedajšie výdobytky techniky ako domáci robot, gril, mixér.

,,Dominantou tejto časti je typický kredenc z 50. rokov 20. storočia, v ktorom návštevníci uvidia riady, hrnce, poháre, a nezabúdame ani na typické oblečenie domácej gazdinky – šatovú zásteru," priblížila Konečná.

Drobnosti zo školských lavíc

V expozícií školstva nájdu návštevníci okrem typickej školskej lavice a stoličiek aj uniformy iskričky, pioniera, zväzáka a súdruha učiteľa.

,,V každej škole nesmel chýbať vytáčací telefón a ten náš je doplnený o špeciálnu zámku. Vystavené sú šlabikáre, triedna kniha, písanky, školská taška a rôzne iné pomôcky. Zachovali sa nám aj preukazy z vtedy povinných brigád. Nasledujúca časť predstavuje športové náradie a odevy, ktoré ľudia potrebovali, ak sa chceli venovať turistike, korčuľovaniu, hokeju, futbalu, či bicyklovaniu," dodala Konečná.

Výstavu dopĺňa aj improvizovaná spálňa s toaletným stolíkom s kozmetickými potrebami, holiacim strojčekom, fénom, bižutériou a nočnou košeľou z česaného silónu, ktorú vlastnila väčšina žien v tomto období. Stolík ukrýva aj bavlnky v originálnych baleniach a knihy na voľnočasové čítanie. Svoje miesto tu má aj rozhlas po drôte, televízor Carmen, vysávač ETA, gramorádio s platňami či infražiarič Sahara.

,,Zlatá Zuzana"

V obývačke nechýba „Zlatá Zuzana“ – set luxusných sklených pohárov. Dopĺňa ju porcelánová obedová súprava a špeciálne poháre vyrobené pri výročiach novobanského podniku Kveta. Súčasťou je aj vianočný stromček, ktorý sa vyrábal vo výrobnom družstve invalidov Kveta.

Na výstave sa nachádza aj kočík značky Liberta a hojdací kohút. V malých vitrínach prezentujú múzejníci mince a bankovky, medaily z rôznych príležitostí a odznaky, zberateľský artikel aj v súčasnosti. ,,Výstavu oživujú banery so socialistickými heslami ako napríklad ‚Ani zrno nazmar‘, ‚Pionier bráni mier‘, ‚Proletári všetkých krajín, spojte sa!‘ doplnené fotografiami z fotoarchívu Pohronského múzea," doplnila Konečná.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM