Anton Hrachovský Regióny

Mesiac od otvorenia lodenice: Prví novozámockí kanoisti už na vode, FOTO

Zaradia sa Nové Zámky medzi liahne slovenských vodáckych talentov? Prvé kroky novovzniknutého klubu v našom meste naznačujú, že by tomu tak jedného dňa mohlo byť.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac od otvorenia lodenice: Prví novozámockí kanoisti už na vode, FOTO
Zdroj: Sport Club Slovakia

Začiatkom júna 2016 sa v Nových Zámkoch konalo slávnostné otvorenie lodenice, v ktorej pôsobí novovzniknutý vodácky klub Sport Club Slovakia. V skromných podmienkach, no s o to väčšími ambíciami, ho rozbehol bývalý slovenský reprezentant Radim Král (na snímke v strede). Porozprávali sa s ním počas Leteckého dňa, na ktorom mal svoj stánok i Sport Club Slovakia.

Sľubné začiatky nového klubu

Klub sa zatiaľ pomaličky, ale isto rozbieha. Radim Král absolvoval niekoľko prednášok na novozámockých základných školách, kde sa snažil oboznámiť žiakov s týmto krásnym športom. O kanoistiku tak aj vďaka tomu prejavili záujem prvé deti, ktoré si tento šport okamžite zamilovali. „Zatiaľ máme 5 záujemcov do 12 rokov a štyroch do 16 rokov. Traja adepti už vyskúšali aj minikajak, čo je vlastne taký stabilnejší kajak. Išlo im to veľmi dobre. Dostali sme spolu až nad Berecký most a celú trasu sme absolvovali bez vykúpania sa vo vode. Deťom sa to veľmi páčilo a hneď sa pýtali na ďalší tréning,“ s radosťou prezradil Radim Král.

Pri júnovom otvorení lodenice prezentoval Radim Král cieľ, ktorým bola účasť s prvými novozámockými pretekármi – deťmi na súťaži ešte tento rok. To stále platí. „Tri deti, ktoré si už vyskúšali minikajak, chcem vziať na preteky už v najbližších mesiacoch,“ potvrdil plány zakladateľ klubu a dodal: „V Bratislave sa budú na Zemníku konať Majstrovstvá Slovenska, ďalšie preteky budú v Piešťanoch a na záver sa bude konať séria troch rozlúčkových pretekov na Zlatých Pieskoch“.

Sezóna na vode sa zvykne spravidla končiť v októbri, resp. na začiatku novembra. „Po skončení sezóny na vode prejdeme na suchý tréning do telocvične, v pláne máme viacero doplnkových aktivít, aby deti nevyšli z cviku,“ nechal sa počuť Radim Král.

Tréner na Majstrovstvách sveta

Koncom júna sa aj sám Radim Král predstavil na pretekoch. Išlo o Majstrovstvá sveta v quadratlone (plávanie, bicykel, kajak a beh) v českom meste Týn nad Vltavou, kde obsadil s výsledným časom 01:43:58.25 celkovo 13. priečku. „Po absolvovaní bicyklovej trasy som dobiehal do depa na 6. mieste. Ako som však z depa vybiehal, celý nabudený, potkol som sa a zvyšok pretekov som už len dobiehal,“ zhodnotil svoj výkon na MS Radim Král.

Ďalšími pretekmi, na ktorých sa Radim Král zúčastní, budú Majstrovstá Európy. tie sa budú konať 30. júla v Šamoríne. Ako sám hovorí, v Šamoríne bude predovšetkým v pozícii organizátora.

O šanciach slovenských kanoistov na LOH v Rio de Janeiro

Radim Král prežil niekoľko rokov v komárňanskej lodenici popri známych slovenských vodákoch Erikovi Vlčekovi a Jurajovi Tarrovi. Tým sa, ako členom elitného slovenského dvojkajaku, podarilo získať už v predstihu olympijské miestenky na augustové OH 2016 v Riu de Janeiro. Medzičasom sa im podarilo vybojovať zlaté medaile na Majstrovstvách Európy v Moskve v disciplíne K4 1000m a druhé miesto na 500-metrovej trati. „Myslím si, že chalani majú formu a pevne verím, že im to do Olympijských hier vydrží,“ dodal na záver Radim Král.

Tí, čo by si chceli vyskúšať kanoistiku na vlastnej koži, sa môžu hlásiť bez rozdielu veku v novozámockej lodenici alebo na facebookovej stránke Sport Clubu Slovakia. Tréningy sú každý utorok a štvrtok od 15:30.

Môže vás zaujímať:

V Nových Zámkoch vznikol nový klub: Zapustí u nás korene kanoistika? FOTO

Kapitán hokejistov vymenil hokejku za pádlo a varechu: Bude z neho vodák?

Slovenskí vodáci navštívili aj Nové Zámky: Pripravujú sa na Rio, ambície sú tradične najvyššie

Sport Club Slovakia a jeho prví pretekári
11
Galéria
Zdroj: Sport Club Slovakia
Zdroj: novezamky.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM