Regióny Zo Slovenska

Mesto napokon zakázalo celoročné používanie hlučnej zábavnej pyrotechniky

Zábavnú pyrotechniku, ako sú petardy či svetlice, nebudú môcť ľudia v Bratislave používať po celý rok.

Ilustračný obrázok k článku Mesto napokon zakázalo celoročné používanie hlučnej zábavnej pyrotechniky
7
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavskí mestskí poslanci totiž schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré vstúpi do platnosti od 1. novembra. V ňom zakázali používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 aj na Silvestra.

Výnimkou sú profesionálne ohňostroje či detská pyrotechnika

Návrh VZN počítal najprv s výnimkou používania 31. decembra od 22:00 hod. do 1. januára 2:00 hod. Zastupiteľstvo však vyhovelo návrhu niektorých poslancov, ktorí odporučili celoročný zákaz. Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika.

„Bratislava bude prvým mestom, ktorý zakáže používanie zábavnej pyrotechniky a je to dobré, lebo ako hlavné mesto môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatné samosprávy,“ povedala námestníčka bratislavského primátora Iveta Plšeková. Poslankyňa Soňa Svoreňová tvrdí, že prijatím tohto VZN sa bude eliminovať hluk, zranenia, stres pre starších občanov, tehotné ženy či pre domáce zvieratá.

Bude sa nariadenie porušovať?

Viacerí mestskí poslanci upozornili, že hoci mesto používanie niektorej zábavnej pyrotechniky zakáže, obmedziť nedokáže ale jej predaj. „Je fajn, že môžeme niečo zakázať, ale nedosiahneme tým reálne nič,“ povedal poslanec Jozef Uhler.

Podľa niektorých poslancov sa toto VZN bude vo veľkej miere porušovať.

„Hrozia tu však pokuty do 500 eur, ktoré má právo dávať mestská polícia, ak nebude toto VZN dodržiavané,“ podotkla poslankyňa Soňa Svoreňová.

„Ak bude veľký tlak zdola, že samosprávy zakážu používanie zábavnej hlučnej pyrotechniky, pochopí aj zákonodarca, že keď sa nepoužíva, tak načo ju predávať. Je to prvý krok, ktorý môže samospráva urobiť,“ tvrdí Plšeková. Na margo dodržiavania VZN uviedla, že ľudia, ktorým niekto hodil pod nohy petardu, môžu zavolať políciu.

Čítajte aj: Bude sa na Silvestra strieľať? Niektorí by privítali úplný zákaz pyrotechniky

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM