Barbara Dallosová Regióny

Mesto nezískalo peniaze na byty v časti Sever: Ako sa to dotkne nájomcov?

Nájomníci bytov v obytnej časti Sever, o ktorú sa rozrastá naše mesto, by sa mali žrebovať už 15.októbra. Mesto ich plánovalo prefinancovať zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a dotácie z ministerstva. Úver sa mu ale získať nepodarilo. Čo bude ďalej? Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Mesto nezískalo peniaze na byty v časti Sever: Ako sa to dotkne nájomcov?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

O novopostavené byty na severnom konci Žiaru bol od začiatku nemalý záujem. Z takmer tristovky žiadostí sa ale do žrebovania dostalo len 73. Žrebovať sa pôvodne malo v lete, termín sa ale posunul. Čítajte TU.

Mesto úver nedostalo

Mestu sa ale plánovaný úver, z ktorého chcelo dva novovznikajúce bytové domy odkúpiť, nepodarilo. Dôvodom bol podľa primátora Petra Antala fakt, že byty v čase schvaľovania žiadostí ešte neboli skolaudované. ,,Tento rok bolo enormné množstvo žiadostí o takúto výstavbu bytových domov a boli uprednostnené projekty, ktoré už boli v tom čase aj skolaudované," podotkol. O získanie úveru sa však bude samospráva usilovať aj naďalej.

Žiarske bytovky sa budú kolaudovať koncom septembra. Podľa Antala by tak bola škoda byty neužívať a preto sa samospráva rozhodla pre náhradné riešenie. ,,Byty si zoberie do prenájmu mesto a bude ich ďalej poskytovať do podnájmu obyvateľom, ktorí budú úspešní v žrebovaní," vysvetlil.

Pocítia to nájomcovia?

Naskytla sa preto otázka, či nájomcovia, ktorí budú vyžrebovaní, na situáciu nedoplatia. Primátor však upokojuje, že na ich nájomnom sa to neodrazí. Budú platiť takú istú výšku nájomného ako v prípade, že by sa mestu podarilo byty odkúpiť. ,,To, čo mesto vyberie, to aj posunie stavebníkovi," do­dal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM