Správy Regióny

Mesto vytvorilo smart city koncepciu Rozumná Bratislava 2030

Koncepcia predstavuje otvorený zámer rozvoja celého mesta. Jej hlavným cieľom je prispieť k zvýšeniu kvality života.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vytvorilo smart city koncepciu Rozumná Bratislava 2030
5
Galéria

Podpora zavádzania inovatívnych technológií, moderné dopravné plánovanie, využívanie obnoviteľných zdrojov energie, zníženie nepriaznivých dôsledkov urbanizácie či podpora kultúrno-kreatívneho priemyslu v meste.

Aj to sú niektoré z výziev, ktoré si stanovilo hlavné mesto v smart city koncepcii Rozumná Bratislava 2030. Samospráva sa v nej snaží hľadať rozumné riešenia v dvanástich oblastiach a reagovať tak na súčasne trendy v rozvoji miest.

Lepšie miesto pre život

„Základnou myšlienkou našej smart city vízie je Rozumná Bratislava – lepšie miesto pre život. Aby sa táto vízia mohla stať skutočnosťou, je potrebné, aby sme rozvojové aktivity mesta smerovali k zlepšovaniu podmienok pre obyvateľov, podnikateľov, pracujúcich, turistov a iné záujmové skupiny v meste,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v koncepcii, ktorá je zverejnená na webe mesta. Už teraz podľa jeho slov mesto realizuje projekty, smerujúci k smart mestu 21. storočia.

Koncepcia predstavuje otvorený zámer rozvoja celého mesta. Jej hlavným cieľom je prispieť k zvýšeniu kvality života. Hlavné mesto sa v dokumente rozhodlo hľadať rozumné riešenia v 12 oblastiach, a to v správe mesta, mobilite, energetike, životnom prostredí, obehovom hospodárstve, podnikaní, verejnom priestore, vzdelávaní, sociálnej inklúzii, kultúre, cestovnom ruchu a športe.

Plány a výzvy mesta

Mesto si určilo viacero výziev. Napríklad znížiť podiel automobilovej individuálnej dopravy v roku 2025 na 35 percent, v roku 2030 na 25 percent a v roku 2040 na menej ako 20 percent. Taktiež chce znížiť do roku 2030 počet vozidiel na konvenčné palivá v MHD na polovicu a do roku 2050 ich postupne vyradiť z prevádzky v rámci mesta. Dosiahnuť chce aj pokles emisií skleníkových plynov o 30 percent do roku 2030 v porovnaní s rokom 1990, či znížiť o 20 percent spotrebu energií pre potreby mesta a podriadených organizácií do roku 2030 v porovnaní s rokom 2015.

Bratislava sa chce viac angažovať v zbere a spravovaní dát z rôznych oblastí, viac otvoriť svoj úrad verejnosti a podporiť vyššiu participáciu občanov na rozhodovaní. Zamerať sa plánuje aj na rozvoj koľajovej dopravy, zvýšenie atraktivity MHD, na rozumné riešenia v rámci dopravnej politiky mesta, podporu elektromobility a systémov zdieľania bicyklov i elektromobilov, vyššiu angažovanosť detí a mladých ľudí na živote mesta, či aktivity orientujúce sa na mesto prívetivé pre turistov.

Verejnosť má možnosť do 5. mája zapojiť sa do dotazníka na webovej stránke hlavného mesta a vyjadriť sa tak, aké oblasti rozvoja mesta sú kľúčové.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM