Aktualizované Správy Zo Slovenska

Meteorológovia varujú: Na Slovensko udrú búrky, platia aj výstrahy druhého stupňa pred povodňami

Po slnečnom víkende má prísť výrazná zmena. Pre niektoré lokality vydali odborníci dokonca druhý stupeň výstrahy pred veľkou vodou.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú: Na Slovensko udrú búrky, platia aj výstrahy druhého stupňa pred povodňami
Zdroj: TASR/AP

Meteorológovia varujú pred búrkami takmer na celom území Slovenska. Vyskytovať sa majú v nedeľu vo večerných hodinách, na východnom Slovensku od pondelkových (23. 8.) ranných hodín. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Udrú búrky

Počas nedele platí výstraha prvého stupňa od 22.00 hod. na západnom a časti stredného Slovenska. Od polnoci v niektorých okresoch Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja vydali meteorológovia výstrahy druhého stupňa pred búrkami.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu,“ uviedli meteorológovia. Na zvyšku územia, okrem troch okresov na východnom Slovensku, platí výstraha prvého stupňa pred búrkami.

Hroziace povodne

Meteorológovia vydali aj hydrologické výstrahy pred prívalovými povodňami. Výstraha druhého stupňa platí na západnom Slovensku a hornej Nitre. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ tvrdia meteorológovia.

Zároveň vydali aj hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Tie platia najmä na Liptove, Považí, Kysuciach, Orave, dolnej Nitre a na juhozápadnom Slovensku. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM