Webnoviny - Svet

MF nesúhlasí s obmedzením eurocentov

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Ministerstvo financií SR (MF) neplánuje v tomto roku predložiť legislatívne zmeny, ktorými by sa malo obmedziť používanie euromincí najnižších nominálnych hodnôt v hotovostnom obehu. Rezort to uviedol v zamietavom stanovisku k návrhu novely zákona o cenách od poslanca Jozefa Ďuračku (SNS), na základe ktorej by sa konečné ceny platené v hotovosti mali matematicky zaokrúhľovať na celých päť centov.

„Návrh môže mať negatívny psychologický efekt na obyvateľstvo,“ uviedlo ministerstvo. Pri zaokrúhľovaní cien obyvateľstvo podľa rezortu financií podvedome predpokladá, že takmer vždy je v ich neprospech. „Spolu s obavami zo zvyšovania cien, ktoré po ukončení obdobia povinného duálneho zobrazovania cien narástli, by mohli tieto efekty synergicky pôsobiť v značnej miere na vnímanú mieru inflácie, ktorá je často faktorom budúceho vývoja cien,“ zdôvodňuje ministerstvo svoj nesúhlas s navrhovanou poslaneckou novelou zákona.

„Návrh novely zákona sa nebude vzťahovať na všetky prípady cien platených v hotovosti, nakoľko zákon o cenách sa nevzťahuje na všetky tovary ako sú výrobky, výkony, práce, služby či nájomné,“ upozorňuje ministerstvo financií. Okrem toho novela podľa rezortu nie je vypracovaná v súlade s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov a je založená na nesprávnej terminológii. „Uvádzaná hodnota mincí ako pätka centov a pol centa nie je v súlade so zákonom o zavedení meny euro v Slovenskej republike,“ konštatuje ministerstvo.

Novelu zákona o cenách od poslanca za SNS Jozefa Ďuračku, ktorý chce presadiť, aby sa konečné ceny platené v hotovosti matematicky zaokrúhľovali na celých päť centov, poslanci posunuli tento týždeň do druhého čítania. „Mince s nominálnou hodnotou 1 cent a 2 centy by naďalej ostali v platnosti, občania by ich mohli ďalej používať, prakticky by ich však pri platení za žiaden nákup viac nepotrebovali. Pohyb najmenších mincí by sa tým takmer úplne obmedzil,“ odôvodnil svoj návrh Ďuračka.

Najmenšie centy podľa poslanca Ďuračku aj po roku používania novej meny ľudí stále obťažujú, starší občania majú problém s ich rozoznávaním a ich vyšší počet zasa obchodníkom komplikuje prevádzku hotovostných pokladní. Národná banka Slovenska v úvode roka informovala, že bude musieť pravdepodobne vyraziť ďalšie milióny kusov najmenších eurových mincí.

Obmedzený obeh najmenších eurových mincí funguje napríklad v Holandsku a Fínsku. Vo Fínsku je používanie centov obmedzené zákonom, ktorý hovorí o zaokrúhľovaní platieb na päť centov. Zaokrúhľuje sa pritom celý nákup, nie jednotlivé položky. Platby uskutočnené platobnou kartou sú prepočítavané na centy a nezaokrúhľujú sa. Pokiaľ by však obyvateľ alebo cudzinec chcel platiť jedno a dvojcentovými mincami, obchodníci musia ich platbu prijať, pretože je to zákonné platidlo. Podobný systém je pritom zaužívaný aj v Holandsku, kde však nie je riadený zákonom.

Používanie jedno, dvoj a päťcentových mincí v obehu chcel prostredníctvom novely zákona o cenách obmedziť poslanec za SNS Jozef Ďuračka už vlani. Poslanci NR SR však jeho návrh zamietli.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM