Ľubomír Hudačko Rôzne

Michal, čo popularizuje fyziku: Má ju rád, odkedy mu generátor hodil iskru do čela

Zaujímavostí, ktoré zažíva Michal Figura pri fyzike je neúrekom. Pár príkladov spomenul v rozhovore aj pre náš portál, napríklad o iskre rovno do čela.

Ilustračný obrázok k článku Michal, čo popularizuje fyziku: Má ju rád, odkedy mu generátor hodil iskru do čela
11
Galéria
Zdroj: Ján Štovka

Nedávno sme vám na našom webe predstavili netradičného kúzelníka Michal Figuru. Okrem iného nám prezradil aj zaujímavosť, že do siedmeho ročníka základnej školy fyziku ani nemal rád. Potom doslova preskočila iskra a všetko sa zmenilo. Na ZŠ bol podľa vlastných slov dosť živé dieťa.

Opravil generátor a…

„Učiteľka fyziky bola staršia pani, ktorá na mňa nemala nervy. Často ma posielala do kabinetu, kde som sa hral s pomôckami. Raz som našiel pokazený van de graafov generátor. Podarilo sa mi ho opraviť a keď som ho roztočil, tak mi hodil iskru priamo do čela. Odvtedy mám fyziku rád – je s ňou veľa zábavy,“ hovorí Michal s úsmevom. Jedným dychom dodal, že ak jej začneme rozumieť, zistíme, že je na každom kroku a prakticky sa ju nedá nemať rád. „Či hráte basketbal, či beháte alebo len chodíte, rozprávate, pozeráte, všade vôkol nás je nejaká fyzika,“ povedal pre náš portál.

Zaujímalo nás, aké najzaujímavejšie pokusy doposiaľ Michal prezentoval a ktoré mali najväčší úspech. Podľa jeho slov sú tzv. wau experimenty, ktoré nadchnú na prvý pohľad ako Gyroskop, RGB Mixér, či experimenty s héliom.

Vyrobil to náhodou

No snaží sa vkladať do vystúpení hlavne také experimenty, ktoré by mali mať úspech. Keďže si pomôcky vyrába sám, tak má ku každej jednej vytvorený vzťah a príbeh vzniku. „Jedným z mojich naj je experiment „magdeburské pologule“, na ktorý som pomôcky vyrobil náhodou v dielni. Dva veľké obaly na CD sa mi do seba zasunuli a nedali sa oddeliť kvôli podtlaku, ktorý tam vznikol. Stačilo to trocha upraviť a nové krásne „kúzlo“ bolo na svete,“ dodal na záver.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

A pri školstve ešte zostaneme. Pozrite si vo videu, ako vyzerá novootvorený Unipáčik, ktorého prevádzku spustila Prešovská unvierzita.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM