Lucia Lauková Regióny

Slovák, ktorý udivil v exotike. Čím mladý muž očaril Kórejčanov?

Rodáka z Nitrianskeho kraja zavial osud do sveta. Ak teda poznajú meno Michal Dutko aj v Južnej Kórei a vy ste o ňom ešte nepočuli mali by ste to rýchlo napraviť. Prinášame vám rozhovor s úspešným podnikateľom, ktorý prezentuje v ďalekej exotike slovenskú pochúťku.

Ilustračný obrázok k článku Slovák, ktorý udivil v exotike. Čím mladý muž očaril Kórejčanov?
Zdroj: Michal Dutko

Michal Dutko, ako sám uviedol, má do piatka 13. mája 30 rokov. Jeho rodným mestom sú Topoľčany. Avšak osud ho zavial poriadne ďaleko. Svojej krajine ostal verný minimálne tým, že jej robí dobré meno a osvetu slovenskému unikátu.

Kde a s čím podnikáte?

V Južnej Kórei som si otvoril pekáreň na trdelníky pod názvom Trdlo Sweetery.

Prečo trdelník a ako dlho trvalo pokým ste sa ho naučili piecť?

Trdelník je unikátny a charakteristický produkt pre Slovensko, ale je známy aj za hranicami. Preto je lepšie postrehnuteľný aj na cudzom trhu, najmä v Ázii, kde ho už pozná veľa ľudí z Prahy.

Trdelník bol produkt pokusov a omylov na rôznych akciách a festivaloch na propagáciu Slovenska. Skúšali sme guláše, halušky, kapustnice, ale nakoniec zvíťazil trdelník. Proces to bol dlhý, kým som sa naučil ho správne piecť a pripraviť to správne cesto, trvalo to vyše roka. Keď sme sa uistili, že to môže fungovať, tak sme sa rozhodli otvoriť si rovno stálu prevádzku.

Prečo práve Južná Kórea?

V Kórei som od roku 2011, asi v roku 2013 sme sa začali zaujímať o propagáciu Slovenska. Najskôr ako študent na školskej akcii medzinárodnej kuchyne, potom z toho bolo viac škôl a pribudli aj jarmoky a festivaly. Bol to pôvodne taký prestupný bod po štúdiu v Číne, ale nakoniec som tu už piaty rok.

Ako prijali váš podnikateľský plán v Južnej Kórei?

Každý sa na cudzinca v takej exotickej krajine pozerá s pochybnosťami. Dostali sme sa však do pozornosti tunajších médií a to nám tiež dosť pomohlo. Teraz už nám volajú organizátori a predbiehajú sa na ktorý festival nás zavolajú.

Aké sú reakcie na trdelník v Južnej Kórei, zaujímajú sa skadiaľ pochádza?

Reakcie sú veľmi pozitívne, každý však berie za fakt, že trdelník je buď z Prahy alebo z Budapešti. My im pomaličky, ale za to vytrvale vysvetľujeme, že trdelník je zo Skalice, ktorá sa nachádza na Slovensku.

Ako sa vám darí teraz?

Záujem o trdelník je, chýbajú však stále prostriedky na marketing. Chýbajú však stále prostriedky na marketing. Ten je v Ázii alfa a omega a vôbec Ten je v Ázii alfa a omega a vôbec to nie je lacný špás. Predaje síce sú, ale aj náklady na prevádzku, ktoré sú astronomické. Len prenájom stojí 2000 eur mesačne za 25 metrov štvorcových. Keď to zrátame s energiami a ostatnými poplatkami, tak sa nám fixný náklad zastaví niekde pri sume 5000 eur.

Na čom pracujete a čo plánujete do budúcna?

Momentálne mám za sebou festival, ktorý sa konal počas víkendu pred Mestskou radnicou. Bola to jedna z charitatívnych akcií, na ktorej sme predali okolo 1000 trdelníkov. Výťažok z nej išiel na dobročinné účely, takže Slovensko sa opäť raz trošku zviditeľnilo. Teraz nás čakajú akcie na kórejských univerzitách. Rád by som samozrejme koncept Trdlo priniesol aj na Slovensko.

Michal Dutko (30) robí dobré meno v exotike: Tradičnú slovenskú pochúťku si obľú
8
Galéria
Zdroj: Michal Dutko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM