ELA Zo Slovenska

Michal Kaliňák obehal regióny a je ZDESENÝ: Matovič si môže spievať pesničku Cigánsky barón!

V súčasnosti máme 20 najmenej rozvinutých okresov a ich najväčším problémom jej nezamestnanosť. Premenovať by sa mali na prioritné.

Ilustračný obrázok k článku Michal Kaliňák obehal regióny a je ZDESENÝ: Matovič si môže spievať pesničku Cigánsky barón!
Zdroj: Facebook.com/Michal Šipoš , TASR/Lukáš Mužla

Michal Kaliňák, štátny tajomník ministerstva pre regionálny rozvoj, je dlhoročným odborníkom na samosprávy. Ako niekdajší ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska pozná problémy samospráv aj z druhej strany.

Kaliňák bol počas svojho pôsobenia so starostami a primátormi priamo v praxi, ako štátny tajomník teda nepočúva o ich problémoch od stola.

V rozhovore v relácii TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou otvorene hovorí o tom, že jeho ľudia z ministerstva musia povinne každé tri týždne opustiť teplučké kancelárie v Bratislave a vyraziť pracovať priamo do terénu so starostami, županmi či podnikateľmi. Kaliňák nenechal na Igorovi Matovičovi suchú nitku a vyčíta mu, že samosprávy dostali viaceré rany najmä počas pandémie. Natvrdo povedal, že „ako cigánsky vajda predával falošnú nádej a obchodoval s chudobou.“

Chudoba = kriminalita

„Čím chudobnejší okres, tým je hrozba kriminality vyššia. A mapa najchudobnejších okresov sa prekrýva s mapou regiónov, kde žije najväčšia koncentrácia Rómov,“ hovorí v úvode Kaliňák, ktorý expremiéra Igora Matoviča kritizuje aj za to, že práve Rómovia majú po jeho planých a nekalých sľuboch pred poslednými parlamentnými voľbami tisíc a jeden dôvod neveriť “bielemu” politikovi z centrály. Naráža na sľúbených 500 eur za voľby či rozdávanie salámy pred voľbami.

“Igor Matovič si môže spievať pesničku Cigánsky barón. Chodím po regiónoch, som z okresu Medzilaborce, videl som záznam, kde jeho pravá ruka Pollák chodil s bývalým primátorom a korumpoval, tento záznam je na sociálnych sieťach, Igor Matovič ako najväčší vajda predával falošnú nádej a obchodoval s chudobou,” hovorí Kaliňák.

Dodáva, že problém s chudobnými regiónmi je v tom, že chudoba nemá farbu pleti a ak nevyriešime chudobné regióny, vyrobíme problém obrovských hladových dolín s obrovskou mierou kriminality.

„Buď budeme k ľuďom pristupovať ku každému rovnako a vytvárať rovnaké podmienky, alebo ten problém sa bude prehlbovať a už to nebude otázka najmenej rozvitých okresov, ale hladových dolín s vysokou kriminalitou,“ uviedol Kaliňák.

Jeden úradník pre viacero dedín

Kaliňák chce od samospráv kvartálne vedieť, ako sa použili finančné zdroje z Akčného plánu a aké výsledky projekty dosiahli. „Takže tieto okresy budú pod kontrolou starostov a primátorov ľudí, pod kontrolou ministerstva regionálneho rozvoja a budú sa porovnávať navzájom.“

„My sme povedali, že najmenej rozvinutým okresom dávame 17 miliónov eur, ale to nie je strop, to je dno, ďalšie získajú cez cezhraničné projekty,“ hovorí na margo financovania.

„Chceme na úrovni najmenej rozvinutých okresov zriadiť centrá zdieľaných služieb, čiže jeden úradník pre viacero dedín a jeden kamerový systém pre celý región, ktorý by spravoval kamery v celom okrese. Pôjde o bezpečnosť samosprávy, ľudí, ochranu majetku a v prihraničných oblastiach si vieme lepšie chrániť hranicu,“ vysvetlil s tým, že práve tieto veci, ktoré doteraz absentovali v praxi, sa podpisovali negatívne napríklad pod cestovný ruch alebo poistné udalosti.

“Za tri a pol roka minulej vlády išlo na kamery pre obce nula eur. Výsledok v území je taký, že ak v médiách vidíme kamerové záznamy, sú to kamery obcí, na ktoré štát neprispel. Aj toto potrebujeme riešiť, aby mali policajti prístup ku kamerám, aby ľudia vedeli, že sú v bezpečí oni, aj ich majetok,” konštatuje štátny tajomník ministerstva pre regionálny rozvoj Michal Kaliňák.

Musia chodiť do terénu

Stav, v akom ostal rezort po bývalých vládach, opisuje stručným zistením. “Mnohí úradníci z ministerstva regionálneho rozvoja nikdy neboli v regiónoch, preto nemôžu poznať život v regiónoch a nevnímajú súvislosti," prezrádza Michal Kaliňák. Aj preto trvá na tom, že jeho ľudia z ministerstva musia povinne každé tri týždne opustiť teplučké kancelárie v Bratislave a vyraziť pracovať priamo do terénu so starostami, županmi či podnikateľmi.

“Úradnícka vláda si brala regióny ako priestor na výlety, nie na výsledky. Na jednej strane máme nevyčerpaných jedenásť miliónov pre samosprávy, na strane druhej úradníčku Líviu Vašákovú s desaťtisícovým platom a deväťdesiatti­sícovým odstupným," šokuje štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Michal Kaliňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM