Webnoviny - Svet

Michal Riszdorfer bude po 12 rokoch bez medaily

WEBNOVINY.SK

Zľava: Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr. Foto: SITA/Dušan Hein POZNAŇ 20. augusta (WEBNOVINY) – Najúspešnejším slovenským rýchlostným kanoistom v histórii je Michal Riszdorfer. V jeho vitríne sa leskne striebro a bronz z olympijských hier, osem zlatých a po tri strieborné a bronzové z majstrovstiev sveta, je jedenásťnásobným majstrom Európy, štyrikrát bol na kontinentálnom šampionáte druhý a raz tretí.

Svoju úžasnú medailovú zbierku začal už v roku 1997 na prvých majstrovstvách Európy po obnovení tohto typu šampionátu, keď spolu s Jurajom Bačom, Martinom Hluškom a Zsoltom Bogdányom skončili na 1000 m druhí. Už o rok neskôr sa v maďarskom Szegede tešil spolu s Jurajom Bačom z titulu majstra sveta v K2 na 500 m. Odvtedy sa pravidelne vracal z veľkých podujatí so vzácnym kovom. Na deviatich majstrovstvách sveta v rade (v olympijských rokoch sa MS nekonajú) si vystúpil na pódium pre medailistov. V Poznani túto fantastickú šnúru pretrhol. Spolu so svojím bratom Richardom a Erikom Vlčekom a Jurajom Tarrom v K4 na 1000 m nepostúpili do A-finále a v najlepšom prípade obsadia desiate miesto. „Sme z toho doslova v šoku,“ neskrýval 33-ročný rodák z Bratislavy vyrastajúci v Komárne sklamanie po semifinále, v ktorom dopádlovali až na piatom mieste. „Rusi a Austrálčania to od začiatku napálili naplno, ale v polovici trate sme ich dobehli a boli sme tretí. Ale asi nám to naháňanie zobralo veľa síl, pretože sme to v závere neudržali a ešte išli cez nás Česi a Maďari. Vôbec si to nevieme vysvetliť. Vietor nám fúkal do chrbta, čo je pre nás výhoda. Nevyšlo nám to, sme z toho sklamaní,“ pokračoval slovenský rekordér v počte šampionátových medailí v rýchlostnej kanoistike. B-finále bude aj pre neho novou skúsenosťou, je zvyknutý na iný „level“. „Aj B-finále bude mimoriadne ťažké. Veď v ňom budú aj Maďari a tí tiež patria k svetovej špičke. Rovnako ako nám ani im semifinálová jazda nevyšla. Určite budeme chcieť zabojovať o čo najlepší výsledok a aspoň čiastočne si napraviť povesť,“ zakončil pre agentúru SITA Michal Riszdorfer.

Posádka elitnej slovenskej lode nebude na tento rok spomínať v dobrom. Po operáciách Richarda Riszdorfera a Erika Vlčeka na jeseň minulého roka neabsolvovali tradičnú zimnú prípravu v kalifornskom Chula Vista. Vzápätí sa rozišli s trénerom Pavlom Blahom. Výsledkovo sa to prejavilo už na majstrovstvách Európy v španielskej Trasone, kde vo svojej jedinej disciplíne, ktorú Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) nechala pre štvorčlenné posádky v programe šampionátov, skončili na 4. mieste, a teda ani tam si nesiahli na vzácny kov. Teraz na MS prišla doslova facka. Azda v pravý čas. Veď o rok sa na majstrovstvách sveta v maďarskom Szegede bude už bojovať o účasť na OH 2012 v Londýne. A to si všetci pamätajú, ako sa Komárňania po striebre na olympiáde v Pekingu zastrájali, že v britskej metropole si už chcú vypočuť slovenskú hymnu. Z B-finále sa však na OH nepostupuje.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM