Zo Slovenska

Migračný problém: Kaliňák posiela do Srbska 15 policajtov na ochranu hranice

Takmer 50 krajín sa zúčastnilo na tretej ministerskej konferencii pražského procesu na tému „Čelíme výzvam spoločne," ktorá sa konala v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Migračný problém: Kaliňák posiela do Srbska 15 policajtov na ochranu hranice
Zdroj: TASR

Zameraná bola na vývoj a opatrenia súvisiace s migráciou. Predstavitelia zúčastnených krajín sa dohodli na spoločnej deklarácii, z ktorej vyplýva záujem o predĺženie platnosti Akčného plánu pražského procesu na obdobie ďalších piatich rokov. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra SR Robert Kaliňák.

„Je to rozhodujúce vymieňanie skúseností, ako vylepšiť práve migračný problém, ktorý je čím ďalej naliehavejší," povedal Kaliňák na margo ministerskej konferencie. Podotkol, že aj vzájomnou spoluprácou krajín sa podarilo zvrátiť negatívny vývoj migrácie, ktorý bol predovšetkým na balkánskej ceste.

PREČÍTAJTE SI: Politik Lipšic zrazil chodca! Ten v nemocnici zraneniam podľahol

Utečenci
5
Galéria
Zdroj: TASR

Dohoda o spolupráci je na svete

Šéf rezortu vnútra informoval, že rokoval aj so svojím srbským kolegom. „Podpísali sme dohodu o spolupráci a vyslaní ďalších 15 policajtov do Srbska na ochranu hranice," uviedol Kaliňák.

Na zasadnutí sa zúčastnil aj minister vnútra Malty Carmelo Abela, keďže štafetu v pokračovaní pražského procesu prevezme od januára 2017 Malta.

Prioritami Akčného plánu pražského procesu v rokoch 2012 až 2016 bolo predchádzanie a boj proti ilegálnej migrácii, integrácia legálne prebývajúcich migrantov, readmisia, dobrovoľné návraty a udržateľná reintegrácia, migrácia, mobilita a rozvoj, legálna migrácia s osobitným dôrazom na pracovnú migráciu a azyl a medzinárodná ochrana.

PREČÍTAJTE SI: Slovensko sa lúči so záchranármi, ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM