han Zo Slovenska

Mikas chce ZAVRIEŤ školy! Tvrdá reakcia Gröhlinga: Máme MÄKKÝ lockdown, ale žiaci sú doma!

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) ostro zareagoval na rozhodnutia RÚVZ zatvoriť školy s výnimkou materských škôl a prvého stupňa základných škôl v celom Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Mikas chce ZAVRIEŤ školy! Tvrdá reakcia Gröhlinga: Máme MÄKKÝ lockdown, ale žiaci sú doma!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer , TASR/Pavol Zachar

Posledné rozhodnutia regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v súvislosti so zatváraním škôl idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Ignorujú stav v jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú zaočkovanosť a stav epidémie v okrese. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva.

Slová ministra

„Všetky štáty v Európe pochopili, že každý deň v škole sa ráta. Zohľadnili správy UNICEF, odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, aj skúsenosť z posledných vĺn. Zatvorenie škôl sa ukázalo ako prakticky neefektívne, čo potvrdzuje aj WHO. Na Slovensku sa ale posledné dni ignoruje domáca aj zahraničná skúsenosť, všetky dohody a fakty. Opäť namiesto dospelých, ktorí sú problémom pandémie, sa riešia deti, ktoré majú dospelých zase zachraňovať,“ píše Gröhling v príspevku na Facebooku.

„Posledné rozhodnutia RÚVZ idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Ignorujú stav na jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú zaočkovanosť a stav epidémie v okrese,“ dodal.

Gröhling uviedol, že vo viacerých okresoch zatvorili RÚVZ plošne všetky školy. „Zavreli aj školy, kde bolo nula tried v karanténe, bez akéhokoľvek posúdenia stavu v škole. Pritom by vedeli úplne jednoducho identifikovať školy, kde problém je, a školy, kde problém nie je. Teraz zavreli plošne školy v najzaočkovanejšom Bratislavskom kraji, v ktorom navyše klesá sedemdňová incidencia,“ povedal.

Mäkký lockdown

Podľa neho fakt, že sa takto necitlivo pristupuje k vzdelaniu mladých ľudí, je žalostný. „V mnohých krajinách aj v tvrdom lockdowne ostali školy otvorené. U nás máme mäkký lockdown, kde dospelí nezaočkovaní majú kvantum výnimiek a môžu ísť do práce so sedemdňovým antigénovým testom. Ale doma zrazu ostávajú žiaci rozhodnutím RÚVZ,“ poukázal.

O tom ako sa minister školstva pozastavil pri slovách matematika, a čo všetko hlavný hygienik navrhuje, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM