Webnoviny - Svet

Mikloš čaká diskusiu o mäkkej reštrukturalizácii dlhu Grécka

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APPARÍŽ 25. mája (WEBNOVINY) – Členské štáty eurozóny by mohli debatovať o spôsobe mäkšej reštrukturalizácie gréckeho dlhu. Povedal to v stredu minister financií Ivan Mikloš. „Ak hovoríte o mäkkej reštrukturalizácii, myslím, že minimálne o nejakom spôsobe mäkkej reštrukturalizácie sa diskutovať bude,“ povedal Mikloš v rozhovore pre televíziu Reuters Insider. Mikloš uviedol, že finančné pôžičky samotné neboli liečbou pre dlhovú krízu eurozóny.

Európski politici majú na výber stále menej možností, ako odvrátiť štátny bankrot Grécka, keďže Európska centrálna banka a ratingové agentúry varujú pred úpravou podmienok splácania gréckych pôžičiek, a to aj na základe dobrovoľného súhlasu veriteľov, pričom vláda v Aténach žiada EÚ o urýchlené poskytnutie dodatočnej hotovosti.

Grécko v utorok opätovne naštartovalo zastavený privatizačný program a zaviazalo sa k dodatočným úsporným opatreniam a zvyšovaniu daní. Cieľom je splniť v júni podmienky na uvoľnenie ďalšej časti z úverového programu, ktorý krajine poskytli Medzinárodný menový fond a EÚ. Tranža v sume 12 mld. eur je kľúčová pre pokrytie bezprostredných záväzkov krajiny.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM