Webnoviny - Svet

MIKLOŠ: Stav verejných financií je neudržateľný

WEBNOVINY.SK

Ivan Mikloš Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Naplánované opatrenia na ozdravenie verejných financií je podľa ministra financií Ivana Mikloša potrebné prijať, pretože stav slovenských verejných financií je veľmi zlý a dlhodobo neudržateľný. Ak by vláda podľa jeho slov neprijala príslušné opatrenia, náklady, ktoré by museli občania v budúcnosti niesť, by boli omnoho väčšie. Ako dodal Mikloš po stredajšom rokovaní vlády, prijatie ozdravného balíka bude signálom aj pre finančné trhy, na ktorých bude musieť Slovensko prefinancovať svoj dlh.

Vláda podľa premiérky Ivety Radičovej nechce konsolidovať verejné financie preto, že ju to teší, alebo preto, že je to jej politický cieľ, ale cieľom znižovania deficitu verejných financií je zabezpečiť, aby bol možný ekonomický rast. A to na takej úrovni, aby sa premietal do zlepšovania kvality života a životnej úrovne občanov.

Naplánovaný deficit verejnej správy vo výške 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) sa vláde tento rok nepodarí dodržať. Rezort financií už totiž v súčasnosti odhaduje tohtoročný deficit verejných financií vo výške 7,8 % HDP. V porovnaní so schváleným rozpočtom by sa tak deficit zvýšil nominálne o 1,4 mld. eur. Časť prekročenia deficitu je pritom podľa ministerstva financií spôsobená objektívne, a to ťažko predvídateľnými skutočnosťami. Ako však rezort dodáva v správe o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií za prvý polrok 2010 a v predikcii vývoja do konca roka, ktorú v stredu schválil vládny kabinet, významná časť nenaplnenia rozpočtu je spôsobená aj zlou prípravou rozpočtu na rok 2010.

Výrazne horšie ako sa pôvodne predpokladalo skončilo hospodárenie vlády aj v minulom roku. Minuloročný deficit verejných financií bude nakoniec až vo výške 8 % hrubého domáceho produktu, namiesto pôvodne uvádzaných 6,8 % HDP. Bývalá vláda Roberta Fica počítala v tomto roku s konsolidáciou verejných financií a znížením deficitu na 5,5 % výkonu ekonomiky. Krátko pred júnovými voľbami vzhľadom na prepad daňových príjmov však samotný bývalý minister financií Ján Počiatek priznal, že deficit sa môže vyšplhať až k 7 % HDP. Súčasný minister financií Ivan Mikloš už avizoval, že cieľom vlády je znížiť deficit verejných financií pod 3 % HDP v roku 2013.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM