Webnoviny - Svet

Mikolaj pomohol politologičke k novej katedre

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Viktor Zamborský BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Deň pred demisiou vlády schválil exminister školstva Ján Mikolaj (SNS) akreditáciu na výučbu doktorandov novej katedre pre politologičku Marcelu Gbúrovú, ktorá v STV pravidelne bránila minulú koalíciu. Píše dnešné vydanie denníka SME. Urobil tak napriek zápornému stanovisku od Akreditačnej komisie, poradného orgánu vlády. Gbúrová vedie novú katedru politológie na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde je dekanom jej manžel Ján Gbúr.

Ako uvádza SME, šéf Akreditačnej komisie Ľubor Fišera si nespomína, že by Mikolaj predtým nerešpektoval stanovisko komisie. Tá nesúhlasila s doktorandským stupňom štúdia, pretože nové pracovisko má podľa Fišeru najskôr vychovať študentov na bakalárskom a magisterskom stupni. Na tretí doktorandský stupeň treba podľa akreditačných kritérií preukázať „nepretržitú medzinárodne akceptovanú výskumnú alebo umeleckú činnosť svojich pracovísk“, a grantovú úspešnosť v získavaní peňazí na výskum.

SME píše, že na provizórnej webstránke novovzniknutej katedry sú okrem Marcely Gbúrovej traja pedagógovia. Mikolaj tvrdí, že Gbúrová je zárukou kvality. Názory politologičky často využíva verejnoprávna STV v diskusnej relácii O päť minút dvanásť. Mediálny analytik Gabriel Šípoš upozornil, že nemôže vystupovať ako nezávislá politologička, pretože bola zároveň platenou poradkyňou vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer-SD). V deväťdesiatych rokoch bola poslankyňou parlamentu za HZDS a SDĽ.

Nový minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) nemôže do veci zasiahnuť. „Minister školstva nemá možnosť zo zákona odňať vysokej škole už priznané právo. Je možné tak urobiť len po predchádzajúcom vyjadrení Akreditačnej komisie a po uplynutí ročnej lehoty,“ povedala SME hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM