Webnoviny - Svet

MIKOLAJ: VŠ sv. Alžbety bude odbornou školou

WEBNOVINY.SK

Ján Mikolaj Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Súkromná Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave bude odbornou vysokou školou, na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister školstva Ján Mikolaj. „Z toho vyplýva, že táto vysoká škola na základe tej kvality, ktorú má, by nemala vychovávať magistrov, doktorandov a ani habilitačné konania na profesorov by nemala robiť,“ uviedol Mikolaj. Rezort tvrdí, že plánuje sv. Alžbetu zaradiť v komplexnej akreditácii do najnižšej z troch kategórií na základe nezávislého hodnotenia Akreditačnej komisie z decembra minulého roka. Podľa Mikolaja škola nesplnila minimálne dve kritériá.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar vo štvrtok vyhlásil, že zo strany rezortu školstva ide o šikanu vysokej školy sv. Alžbety. „Ministerstvo školstva podľa zákona môže kedykoľvek požiadať akreditačnú komisiu o preverenie, či návrhy na menovanie profesorov sú v súlade s kritériami, ktoré vydalo ministerstvo školstva v rámci zákona,“ reagoval Mikolaj na to, prečo vrátil škole návrhy na vymenovanie profesorov a žiadal o doplňujúce informácie. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka má iný názor, Mikolaja listom upozornil, aby nezdržiaval návrhy na vymenovanie profesorov. Trnka je presvedčený, že vrátenie návrhov na profesorov nebolo v súlade so zákonom. „Tým, že o viacerých návrhoch dlhodobo bezdôvodne nekonali, spôsobili značné prieťahy v konaniach a tým neoprávnene zasiahli aj do práv a oprávnených záujmov vysokej školy a žiadateľov o vymenovanie za profesorov,“ napísal podľa denníka SME Trnka.

Mikolaj upozorňuje, že Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave navrhla v posledných troch rokoch priveľa profesorov. „Z vysokej školy sv. Alžbety je to 27 návrhov na vymenovanie za profesora, pre porovnanie Ekonomická univerzita v Bratislave mala 11, Žilinská univerzita 12, Univerzita Mateja Bela deväť, Prešovská univerzita 10,“ konštatoval Mikolaj. Dodáva, že súkromná vysoká škola má 250 denných študentov a viac ako 10-tisíc externistov, pričom ideálnym pomerom je jedna k jednej. Zatiaľ čo na vysokej škole sv. Alžbety pripadá podľa Mikolaja na jedného profesora desať denných študentov, napríklad na Žilinskej univerzite je to päťsto, na bratislavskej Ekonomickej univerzite tisíc.

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave obvinila Mikolaja z porušenia zákona. Tvrdí, že nedodržal zákonom stanovené lehoty pri komplexnej akreditácii školy. Okrem toho vraj porušil zákon, keď škole v septembri minulého roka vrátil návrhy na vymenovanie profesorov a žiadal doplňujúce informácie. Škole dala za pravdu predsedníčka školského parlamentného výboru Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). „Vedecká rada je zodpovedná za to, koho menuje a jediné, čo môže minister urobiť, je cez akreditačnú komisiu odňať vedeckej rade spôsobilosť konania pri vymenúvaní, ale nemôže už jej rozhodnutie nijako meniť alebo dopĺňať,“ uviedla pre agentúru SITA Rosová. Práve na autonómiu vysokých škôl sa pritom Mikolaj odvolával pri kauze expresných diplomov na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka.

Vedenie Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety sa s ministrom Jánom Mikolajom názorovo rozišlo už v minulosti. Rektor Vladimír Krčméry sa v decembri 2009 na protest vzdal funkcie. Nepáčilo sa mu, že minister medializuje výsledky kontroly na škole, aj keď sa ešte previerka neskončila. Tvrdil, že sa informácie o osude školy dozvedel ako posledný a cez médiá. Za rozpormi je komplexná akreditácia školy. Bývalá Akreditačná komisia pod vedením Pavla Návrata odporúčala, aby bola sv. Alžbeta prvou súkromnou univerzitou, teda v najvyššej z troch kategórií vysokých škôl. Súčasná komisia Ľubora Fišeru sa s týmto záverom nestotožnila. Mikolaj avizoval jej zaradenie medzi odborné vysoké školy, čo je najnižšia kategória v hodnotení, a na školu poslal niekoľko kontrol. Kontroly nariadil pre pochybnosti, či škola predložila Akreditačnej komisii pravdivé informácie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM