Tomáš Batiz Šport Ostatné športy

Mikulášanka Vlhová (22) pred štartom novej sezóny: Ciele sú vždy najvyššie

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová plánuje v nastávajúcej olympijskej sezóne až 30 štartov v pretekoch najvyššej kategórie.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášanka Vlhová (22) pred štartom novej sezóny: Ciele sú vždy najvyššie
Zdroj: TASR

Vo Svetovom pohári sa chce predstaviť aj v super-G a na ZOH hodlá bojovať v piatich súťažiach, v tímovej i v štyroch individuálnych. V Pjongčangu má na programe postupne obrovský slalom, slalom, super-G, alpskú kombináciu a tímovú súťaž.

Na úvod štart Söldene

Na úvod SP sa ide klasicky v rakúskom Söldene obrovský slalom, ženy v sobotu 28. októbra. Vlhová v minulom ročníku obsadila ôsme miesto: „Teraz som v inej pozícii. Budem žrebovaná osem až pätnásť, poskočila som, bude sa očakávať potvrdenie alebo zlepšenie výsledku. Sú to prvé preteky, nikto nevie, ako na tom je. V obráku sa cítim dobre. Neviem sa dočkať prvého štartu, zostávajú dva týždne. Každý rok sa cítim silnejšia, vidno to aj na lyžiach, uvidíme pri prvých pretekoch.“

S najvyššími cieľami

Vlhová sa pokúsi etablovať v užšej špičke obrovského slalomu, do ktorej už dlhšie patrí v špeciálnom. Pre sezónu SP 2017/2018 pridala do kalendára aj super-G a jednu alpskú kombináciu po zimných olympijských hrách.

„Ciele sú vždy najvyššie. Budem sa snažiť zlepšiť pozície, potvrdiť v slalome príslušnosť k najlepšej päťke. Keď prídu pódiové umiestnenia, budeme radi. V kombinácii neviem, bude dôležité zajazdiť dobre super-G. V októbri, novembri a decembri sa vyjazdím, vrchol v podobe ZOH bude vo februári. Vynasnažím sa podať tam čo najlepší výkon. Momentálne sa však sústredím na SP, keď sa skončia posledné preteky pred ZOH, prepnem sa na olympiádu. Tá je ešte ďaleko, dovtedy sa môže stať čokoľvek,“ pokračovala slovenská lyžiarka.

Trénuje už aj zjazd

V Kórejskej republike sa chce predstaviť vo všetkých súťažiach okrem zjazdu. Ten však zaradila do tréningu práve pre štarty v kombinácii. Viac disciplín v repertoári si vyžiadala Vlhovej ambícia do budúcnosti, ktorou je útok na zisk veľkého glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári: „To je náš cieľ, na to potrebujem aj tretiu disciplínu, preto sme ju pridali. V budúcnosti možno pridáme ďalšiu a takto postupne až na celkové hodnotenie. Mám výsledky, ľudia to vedia oceniť.“

Mužský sparing

Vlhová sa pod trénerským vedením Taliana Livia Magoniho pripravovala aj vo Švajčiarsku, ktoré poskytlo priestor na zaradenie rýchlostných disciplín. „V Zermatte sme trénovali s mužmi na najlepšej zjazdovke. Pre ženu to je najlepší možný tréning. Príprava bola iná než minulá, trénovala som o niečo viac, keďže sa blížia ZOH. Tréneri mi dali zabrať opäť o niečo viac ako minulý rok. Zistili, že moje telo je dosť silné, do olympijskej sezóny sa žiadalo trošku pridať. Spravili sme všetko, už len dolaďujeme malé chybičky,“ dodala Vlhová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM