Tomáš Batiz Regióny Rôzne Ona

Mikulášsky gynekológ Luníček s úsmevom: Na prvú mamičku nikdy nezabudnem

V Liptovskom Mikuláši má za sebou už stovky pôrodov a práca gynekológa ho stále baví. Reč je o Michalovi Luníčkovi z mestskej časti Palúdzka.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsky gynekológ Luníček s úsmevom: Na prvú mamičku nikdy nezabudnem
Zdroj: Dnes24.sk

Ako gynekológ začal pracovať ešte v minulom storočí, presnejšie v roku 1996, keď nastúpil do mikulášskej nemocnice, kde pracoval takmer osem rokov.

Krst plodov vodou

Prvý pôrod Luníček absolvoval práve v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu. Ako priznali jeho vtedajší kolegovia, bol to priam dokonalý krst. “Na ten moment si veľmi dobre pamätám. Už ako sme išli k pôrodu, tak ma rodička ošpliechala plodovou vodou, z čoho mali obrovskú radosť všetci na gynekológii. Dlho mi pripomínali, že to bol priam dokonalý krst,” spomína.

Ako gynekológ si prešiel viacerými prostrediami. Osobne ale uprednostňuje prácu v ambulancii pred nemocnicou. “Z mikulášskej nemocnice som sa presunul do kúpeľov Lúčky, následne v roku 2009 som si otvoril vlastnú ambulanciu, v ktorej pôsobím dodnes,” vysvetľuje mikulášsky gynekológ.

“Určite pekné momenty sú vtedy, keď mamička príde do ambulancie so svojim zdravým dieťatkom na kontrolu,” s úsmevom skonštatoval Luníček, ktorého niektoré klientky podľa jeho slov navštevujú už viac ako dvanásť rokov.

Viac ako 300 pôrodov

Samotná gynekológia ho začala fascinovať až v piatom ročníku na vysokej škole. “Veľký podiel na všetkom má aj môj jeden kolega, ktorý ma do toho viac vtiahol, ale mne sa osobne vždy páčili rôzne pôrody a aj samotná gynekológia.“

Michal Luníček si aj zaspomínal koľko novorodencov mu už prešlo rukami. Teraz je to zhruba pätnásť pôrodov za rok, ale v minulosti tomu bolo aj cez 300 ročne. “Ešte, keď som pracoval na gynekológii v mikulášskej nemocnici, tak bolo toho naozaj veľa. Určite cez 300 pôrodov ročne,” zhodnotil.

Prvé dieťa do 30-tky

Hovorí sa, že každá žena má v sebe zabudované vnútorné hodinky, ktoré jej dajú najavo, kedy je vhodný čas stať sa matkou. Doktor Luníček odporúča pôrod prvého dieťa najneskôr do 30-tky. “Biologické hodiny odbíjajú každej žene. Určite nie je dobrá, ak žena chce mať svojho potomka o niečo neskôr. Už po 35-ťke je zvýšené riziko predčasného pôrodu a potratov,” upozorňuje Luníček.

„Najmladšia rodička mala iba dvanásť rokov, následne si pamätám aj jednu trinásťročnú, ktorá potom rodila aj v pätnástke. Najstaršia mala cez 48.“

Nad ženskými blogmi mu zastáva rozum

V 21. storočí sú trendom rôzne blogy a diskusie, kde svoje problémy a otázky vešajú viaceré ženy. Gynekológ Luníček, ale odporúča, že lepšie je dať na radu odborníka. “Tieto blogy a diskusie sú hotová katastrofa. Vznikajú tam rôzne fámy a nedorozumenia, že sa človeku iba rozum zastáva. Osobne odporúčam aj svojim pacientkam, aby kontaktovali radšej mňa,” dodal mikulášsky gynekológ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM