Mário Hudák Regióny

Milan Pilip: Budeme kandidovať

„Dobré zachovajme, zlé zmeňme!“, je slogan novej bardejovskej politickej platformy myBardejov.

Ilustračný obrázok k článku Milan Pilip: Budeme kandidovať
Zdroj: myBardejov

BARDEJOV. Vo februári tohto roku, Bardejovčania oznámili vznik novej politickej platformy myBardejov, ktorej cieľom je vytvorenie programu pre mesto, za účasti širokej verejnosti a postavenie kandidátov na mestských poslancov do komunálnych volieb v roku 2018. Prednedávnom aktívni ľudia okolo nezávislého poslanca mestského zastupiteľstva Milana Pilipa vydali noviny myBardejov, v ktorých predstavili program a ciele platformy.

Čo je myBardejov

„Pokus o vznik podobnej skupiny ľudí, kandidátov, ktorí by išli do volieb síce ako nezávislí, ale so spoločným programom, bol v Bardejove už pred komunálnymi voľbami v roku 2014. Vychádzalo sa z názoru, že správa vecí verejných na úrovni samosprávy v meste, akým je Bardejov, si nevyhnutne vyžaduje spoluprácu ľudí z rôznych oblastí a odborov. Tento prvý pokus o spoločný postup potenciálnych kandidátov, sa začal realizovať asi mesiac pred voľbami, no pre krátkosť času ho nebolo možné dotiahnuť do konca, hovorí Milan Pilip. Neo ciálne začala skupina fungovať po voľbách 2014. Ľudia, ktorí majú záujem o riešenie záležitostí týkajúcich sa života ľudí v našom meste, sa začali stretávať, rozoberali problémy Bardejova, diskutovali o víziách pre mesto, prechádzali materiály zasadnutí mestského zastupiteľstva a začali na nich aktívne vystupovať ako občania. „Dnes má platforma niekoľko desiatok členov, medzi ktorými sú odborníci na ekonomiku, životné prostredie, kultúru, územné plánovanie, odpadové hospodárstvo, ale aj známi bardejovskí aktivisti,“ vysvetľuje poslanec.

Vízia a otvorenosť

Vízie sformulovali do tridsiatich bodov. Sú zhrnuté do piatich okruhov. Práca, bývanie, relax, to celé prepojené dopravou (štvrtý okruh) a riadené dobrou samosprávou (piaty okruh). Podľa Pilipa sú tieto solídnym základom ich budúceho volebného programu. „Chceme, aby to neboli iba vízie našej platformy, ale aby to bol verejný projekt, na ktorom sa bude podieľať čo najviac ľudí, ktorí v Bardejove žijú. Aj preto budeme v najbližších mesiacoch organizovať aktivity a rôzne kultúrne a spoločenské podujatia, ako je napr. veselé posedenie s rôznymi hosťami pod názvom „Príhody a pikošky“. Platforma nie je uzatvorenou skupinou. Aktivisti vyzývajú k spolupráci ďalších ľudí, ktorí by chceli pomôcť. Alebo len jednoducho chcú, aby bol Bardejov lepším mestom pre život.

Práca

V prvom vydaní svojich novín s rovnakým názvom – myBardejov, predstavili svoje vízie v oblasti práce. „Mesto Bardejov prišlo za posledné dva roky o celú tisícku obyvateľov, v roku 2014 mal Bardejov necelých 33-tisíc obyvateľov, na začiatku roka 2017 je to 31 800 obyvateľov,“ píšu myBardejov. Odchod ľudí z regiónov za prácou je vážny problém a spôsobuje, že rodiny v regiónoch, akým je Bardejov, žijú v odlúčení, lebo jeden z manželov je bežne odcestovaný a deti vyrastajú bez svojich rodičov, pokračujú v novinách aktivisti. Dôležité je, podľa nich, zmeniť pohľad na budúcnosť Bardejova ako kultúrneho, provinčného mestečka (skanzenu), na mesto s rozvinutou mikroekonomikou a zamestnanosťou, pritiahnuť investorov, ktorí uvidia otvorenú a transparentnú samosprávu, zvýšiť zamestnateľnosť Bardejovčanov, využiť potenciál využitia cestovného ruchu v meste a vytvoriť inkubátor pre začínajúcich podnikateľov.

Budú kandidovať

„Aby sme naše vízie, myšlienky a nápady dostali do praxe, sme rozhodnutí postaviť kandidátku na poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí budú v roku 2018 kandidovať do bardejovského mestského zastupiteľstva ako nezávislí kandidáti bez politickej príslušnosti. To znamená, že si budú musieť vyzbierať zákonom stanovený počet podpisov a budú sa hlásiť k spoločnému programu platformy myBardejov,“ hovorí Pilip. Dodáva, že zmyslom práce platformy je hlavne mesto, v ktorom žijú ich rodiny, priatelia a všetci Bardejovčania. „Chceme, aby Bardejov nebol iba provinčným mestečkom, ale aby to skutočne bolo slobodné kráľovské mesto, tak, ako hovorí jeho história,“ dodáva Milan Pilip.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM