Politika

Milanová je na Facebooku aktívna, no nemá žiadny politický výtlak, kritizuje Laššáková

V hodnotení prvého roku vlády v oblasti kultúry poukazuje Laššáková na rozpačité pôsobenie samotnej ministerky kultúry Natálie Milanovej.

Ilustračný obrázok k článku Milanová je na Facebooku aktívna, no nemá žiadny politický výtlak, kritizuje Laššáková
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Súčasná situácia v kultúre a nedostatočná pomoc, ktorú v čase pandémie dostáva, odráža amaterizmus vlády Igora Matoviča (OĽANO). Myslí si to bývalá ministerka kultúry, v súčasnosti opozičná poslankyňa a členka strany Hlas-SD Ľubica Laššáková.

Retort na ňu „spadol“

V hodnotení prvého roku vlády v oblasti kultúry poukazuje na rozpačité pôsobenie samotnej ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽANO).

„Objektívne treba povedať, že v kritickom čase, keď zúri pandémia a nevyhnutne sa sanujú iné hospodárske priority v živote krajiny, sa kultúra dostáva do úzadia. Práve v oblasti kultúry a kultúrneho priemyslu však jasne vidieť, že vláda zlyháva v celkovej pomoci, ktorá je pomalá, slabá a komplikovaná,“ komentovala Laššáková nespokojnosť sektora s doterajšou pomocou štátu.

Exministerka naznačuje, že svoj podiel viny na situácii je spôsobený aj samotnou osobou na čele rezortu kultúry – ministerkou Milanovou. „Z celkového jej politického výkonu mám pocit, že rezort doslova na ňu ‚spadol‘. Nemá žiadny politický výtlak v koalícii, neopiera sa o podporu premiéra a nie je schopná presadiť záujmy rezortu v čase pandémie, hoci ľudia v tejto oblasti najviac trpia,“ uviedla Laššáková.

Nedostatočná pomoc

Ako príklad uvádza uznesenie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá zo septembra 2020, na základe ktorého mala ministerka iniciovať vytvorenie nadrezortného orgánu, ktorý by sa postaral o zvýšenie a zintenzívnenie pomoci pre oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu. „Pani ministerka opatrenie nespochybnila, na vláde ho však presadiť nedokázala,“ pripomenula Laššáková.

Zásadné zlyhania Milanovej vidí pri koncipovaní plánu obnovy, do ktorého nedokázala presadiť pomoc ľuďom pracujúcim v kultúrno-kreatívnom priemysle. Prácu svojej nástupkyne vníma skôr v rovine politického marketingu na sociálnych sieťach než v reálnom výkone. „Upozorňuje na to aj umelecká obec a ľudia pracujúci v kultúrno-kreatívnom priemysle. Jej pomoc je oneskorená, pomalá, nedostatočná. Výzvy sa preto často míňali účinku,“ bilancuje opozičná poslankyňa.

Za svetlú výnimku považuje poslednú vyhlásenú výzvu na pomoc neziskovému sektoru v kultúre. „Má svoju logiku a môže pomôcť kultúre,“ konštatuje Laššáková.

Upozorňuje však, že rezortu pod vedením Milanovej chýba jasné stanovenie priorít okrem plnenia „korona pomoci“. Na rozpracovaný koncept zákona ústavnej ochrany novinárov hľadí exministerka s veľkými otáznikmi. Jasnejšou je podľa nej, naopak, snaha strany OĽANO, ku ktorej Milanová politicky patrí, ovládnuť prostredníctvom pripravovanej novely zákona RTVS.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM