Adela Fruckova Kultúra

Miluje maľovanie a má dar od Boha: Katka (21) skrášľuje ulice nádhernými dielami, FOTO

Má ešte len 21 rokov, no talent nezaprie. Využíva ho na tvorbu pozoruhodných diel. Katka Čača Čaplická (21) sa realizuje napríklad v abstraktnej maľbe, ale i v street arte. A to, čo vychádza spod jej rúk, treba naozaj vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Miluje maľovanie a má dar od Boha: Katka (21) skrášľuje ulice nádhernými dielami, FOTO
Zdroj: Archív Amanda Čils

Katka Čača Čaplická (21) je univerzitnou študentkou odboru animácia výtvarného umenia. Má ukončenú strednú umeleckú školu s maturitou a aktívne sa venuje výtvarnému umeniu, práci v galérii, zúčastňuje sa tiež rôznych podujatí so zameraním na kultúrno – spoločenský rozvoj.

Miluje činčily

Katka tvorí pod umeleckým menom Amanda Čils a sama vysvetľuje prečo si vybrala práve takýto pseudonym. „Okrem toho, že meno „Amanda“ výborne znie, je s ním spojený ešte jeden príbeh, ale ten je nevhodné publikovať (smiech). A Čils? Milujem činčily, predtým som mala meno Činčils – ako moje dve činčily. Lenže to bolo veľmi dlhé, aby som ho mohla maľovať ako graffiti, tak som to skrátila len na Čils. A celkom sa to ku mne hodí, lebo ja som stále v chilloute,“ smeje sa talentovaná umelkyňa, ktorá si činčilu vybrala ako svoj znak. A to práve preto, lebo má veľmi silný citový vzťah k týmto zvieratkám, ktoré aj doma chová.

„Mám dve činčily, sú to dvaja chlapi, volajú sa Deguš a Čičiak, majú okolo 9 rokov, takže ich mám už od detstva. Sú pre mňa inšpiráciou. Tým ako sa správajú a ako vyzerajú. Majú rozdielne povahy a v každej z nich vidím kúsok seba. Keď voľne pobehujú po byte alebo ich zoberiem vyvetrať vonku, vždy vymýšľajú nejaké šibalstvá a ja ich pri tom fotím. Potom z týchto fotografií čerpám námety na maľby. Chcem im touto formou vzdať moju úctu a tak ich zvečniť na stenách miest. Predsa len nebudú žiť večne. Prinášajú mi obrovskú radosť do života a práve preto si to zaslúžia,“ vysvetľuje nám.

Katka sa k maľovaniu dostala už v rannom detstve prostredníctvom svojho otca. Keď bol mladší, maľoval obrazy a vždy ju to fascinovalo ako postupne vznikali nové a nové diela. Kreslievala si pri ňom. Odmalička ju viedol k umeniu, prihlásil ju na základnú umeleckú školu a potom to už bola len jej voľba. Vedela, že chce pokračovať v umení, či už v štúdiu alebo v osobnom živote.

Najradšej maľuje street art

Mladá umelkyňa prizáva, že sa inšpiruje najmä svojím okolím. „Všetko, čo sa okolo mňa deje, zachytávam rýchlymi skicami do sketchbooku, z ktorých čerpám námety na plátna, alebo ich pretváram do novej podoby. Ďalej sa inšpirujem fotografiami môjho otca, ktorý veľa cestuje po Číne, ale aj po iných kútoch sveta. Z jeho fotografií maľujem plátna svojím štýlom, takýmto spôsobom som prepojila tvorbu otca a dcéry. V budúcnosti plánujeme spoločnú výstavu s názvom – Aký otec, taká dcéra,“ hovorí a dodáva, že ju tiež silno ovplyvnili umelci z dejín umenia, hlavne z obdobia postimpresionizmu ako Van Gogh a zo súčasného umenia Jacson Pollock a jeho action painting.

Katka sa venuje rôznym výtvarným smerom a technikám, ale medzi jej najobľúbenejšie patria – krajinomaľba, abstraktná maľba, street art a graffiti. Z celej tvorby najradšej maľuje street art, v ktorom sú jej špecifickým znakom práve činčily. Vďaka nim ju ľudia spoznávajú, sú maľované v legálnych verejných priestoroch.

Pozoruhodné diela tejto talentovanej mladej umelkyne si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Umelkyňa Katka a jej tvorba
23
Galéria
Zdroj: Archív Amanda Čils
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM