Milujete čaje? SAKURA s chuťou vášho obľúbeného ovocia naozaj očarí
Má podmanivú chuť a vôňu, a podáva na sladko aj na slano. Sakura ulahodí aj vašim chuťovým bunkám.

Čaj patrí stále medzi najobľúbenejšie a najpopulárnejšie nápoje naprieč svetom. Ak si chcete dopriať „zážitok v šálke“, skúste si naliať japonský čaj s názvom sakura. Ukrýva podmanivú chuť a vôňu, no spája sa s množstvom zdravotných benefitov.
Na slano aj na sladko
Ako sa vyrába? Je to extrakt z okvetných kvetov čerešne. „Čaj sakura má jemnú kvetinovú chuť a vôňu. Pre milovníkov čaju môže byť zo začiatku zvláštne cítiť pri pití slanosť, no potom sa jazyk začne napĺňať rozkošnou kvetinovou chuťou,“ píše portál Sakura. Dopriať si môžete aj sladkú verziu čaju – tento proces si však vyžaduje dlhšiu prípravu pred podávaním.
Sakura má protizápalové účinky, obsahuje vitamíny (A, C) a má vysoký podiel antioxidantov, ktoré zmierňujú proces starnutia, neutralizujú voľné radikály a podporujú regeneráciu buniek.
Dostupná aj mimo sezóny
Aj keď je zber čerstvých čerešňových kvetov len raz za rok, Japonci našli spôsob, ako si vychutnať čaj aj mimo tohto obdobia: „Japonci ich začali nakladať do soli a slivkového octu, aby predĺžili sezónu príchute sakura.“
Kvety sakury symbolizujú prchavú krásu života. A preto si tento čaj doprajú Japonci len pri výnimočných chvíľach, obradoch a podáva sa hosťom na znak úcty. Popíjanie sa spája „s novým začiatkom.“ To však neplatí o turistoch, tí si čerešňovú chuť nevychutnávajú len v šálke, ale aj vzákuskoch a doprajú si ju aj v zmrzline či v alkohole.
A aká je história čaju z čerešňových kvetov? Veľmi stará, vznik siaha až do neskorého obdobia známeho ako Edo (1603–1868). Zaujímavosťou je, že ružovkasté kvety sa dodnes zbierajú v rovnakej oblasti ako v minulosti a to z ostrova Honšú.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné