Rastislav Búgel Lifestyle

Milujete čili papričky? Už NIKDY nebudú ako predtým! Postupne strácajú štipľavosť

Čili papričky sú každým rokom jemnejšie. Strácajú totiž svoju štipľavosť. Čo je za tým?

Ilustračný obrázok k článku Milujete čili papričky? Už NIKDY nebudú ako predtým! Postupne strácajú štipľavosť
Zdroj: Pexels.com

Milovníci pálivých jedál sa musia pripraviť na zmenu, ktorá ich nepoteší. Čili papričky totiž každým rokom strácajú svoju štipľavosť a sú čoraz jemnejšie. Na základe správy webu denik.cz o tom informuje iMeteo.sk.

Za všetkým treba hľadať počasie

„Pálivosť čili pochádza zo skupiny špeciálnych alkaloidov v plodoch, vrátane kapsaicínu. Pálivosť obvykle zvyšujú teplejšie a suchšie podmienky,“ uvádza server.

Ideálne podmienky pre pestovanie sú však čoraz vzácnejšie. Častejšie totiž vídame extrémne výkyvy – suchá, záplavy či silné zrážky.

„Plodina tak absorbuje priveľa tejto dodatočnej vlhkosti a dostane sa do dužiny plodov čili papričiek. Zrazu sa ostrosť zriedi,“ vysvetlil agroekológ Kraig Kraft. Ide o odborníka, ktorý skúma vplyv globálneho otepľovania na čili papričky.

Slabá úroda

Po extrémnych zrážkach sú ďalším problémom suchá a mimoriadne vysoké teploty. Tie zase môžu zabrániť tomu, aby mladé rastliny vôbec rozkvitli. Napríklad vlaňajšie veľké sucho v Mexiku spôsobilo nedostatok červených paprík jalapeños. Podobné problémy má aj Čína, ktorá je najväčším svetovým producentom čili. Tamojšiu úrodu negatívne ovplyvnilo leto v znamení tajfúnov a záplav. To spôsobili nedostatok papričiek, ktorých cena stúpla na dvojročné maximum.

Pomôcť sa snažia aj vedci, ktorí sa pokúšajú vytvoriť odolnejšie odrody. Problém im ale robí zachovanie pôvodnej chuti papričiek.

Prispôsobiť sa musia aj kuchári

„Kuchári uvádzajú, že musia používať viac papričiek ako pred rokmi, aby vykompenzovali nižšiu pálivosť, niekedy je zase potrebné zmeniť zmes a skombinovať rôzne druhy čili,“ dodáva portál.

Kraig Kraft si myslí, že šéfkuchári budú napokon musieť hľadať inovatívne a alternatívne riešenia. Zmena klímy totiž ovplyvňuje chuť potravín. „Ak sa zameriame na čili papričky a ich rolu v kulinárskych tradíciách, chuť daného miesta je často závislá na jedinom korení. Ak sa jeho dostupnosť obmedzí, nemožno ho jednoducho nahradiť niečím iným a očakávať rovnaký výsledok," varuje Kraft.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM