Rastislav Búgel Zo Slovenska

Milujete Prosecco? Často je to len NEKVALITNÉ a predražené perlivé víno!

Predajcovia Slovákom ponúkajú nový hit "čapované Prosecco". V skutočnosti je to často len predražené perlivé víno.

Ilustračný obrázok k článku Milujete Prosecco? Často je to len NEKVALITNÉ a predražené perlivé víno!
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Prosecco je hit, ktorý zasiahol aj Slovensko. Okamžite na to zareagovali aj reštaurácie, bary, predajne sudových vín a aj viaceré predajné stánky na jarmokoch. Začali totiž ponúkať veľké lákadlo v podobe „čapovaného Prosecca.“

„Zákazníkovi ale v skutočnosti ponúknu len pohár „bublinkového vína“ / v cene pravého Prosecco, ak nie aj drahšie…/, vína, ktoré mnohokrát ani nevidelo Taliansko, dokonca ani nepochádza z jeho vychýrenej oblasti Prosecco, ako skutočného rodiska a domova tohto vína,“ varuje Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR).

Pozor na podvod

Často však za to nemôžu výrobcovia, ktorí víno nasýtia s CO2, naplnia do sudov a všetko správne označia ako „sýtené perlivé víno“. Na pultoch sa však ako zázrakom často zmení na svetoznáme Prosecco. Teda, aspoň podľa nápisu v stánku alebo v podniku.

„Podobný podvod nastane, keď sa priamo v Taliansku u domácich výrobcov nakúpia, dovezú a predávajú na trhu SR vína v plastových tlakových nádobách objemu cca 20 až 25 litrov. Takéto vína vyrobené z odrody „Glera“ aj keď sú vyrobené v oblasti Prosecco môžu byť označené výrobcom len ako Frizzante víno bez zemepisného označenia, čo znamená perlivé víno s prírodnou cestou získaným CO2, ale znova sa tento vinársky produkt na našom trhu nemôže označovať pojmom Prosecco,“ uvádza ŠVPS SR.

Čo môže byť označené ako Prosecco?

Na Slovensku sa potom často obchodníci dopúšťajú podvodu, keď pri plnom vedomí nakúpia sýtené alebo perlivé vína z veľkoskladov. Následne ich pre zákazníka premenujú na „čapované Prosecco“. Podľa ŠVPS SR sa dokonca pritom často „nehanbia hrdiť svojou vysokou someliérskou odbornosťou a skúsenosťami s dodávateľmi a výrobcami priamo v Taliansku, pričom takéto nesprávne a zavádzajúce označenie uvádzajú aj na svojich stránkach, rôznych vývesných tabuliach, alebo pred svojimi prevádzkami.“

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky preto upozorňuje dovozcov, distribútorov a predajcov, že takéto konanie je hrubým porušením legislatívy, pričom zo strany oddelenia kontroly vína ŠVPS SR sú takéto predaje zastavované a sú ukladané sankcie.

„Označovanie šumivého vína pojmom „Prosecco“ v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR je povolené len vínam s chráneným označením pôvodu pre presne zadefinované geografické územia v Taliansku, s presne definovaným výrobným postupom a vyrobeným z odrody Glera. Chránené označenie pôvodu je v zmysle článku 104 Nariadenia (EU) 1308/2013 zverejnené v elektronickom registri v databáze e-ambrosia pod číslami: PDO-IT-A0514; PDO-IT-A0515 a PDO-IT-A0516,“ vysvetľuje ŠVPS SR.

Len vo fľašiach

A ako nenaletieť? Podľa úradu sa šumivé alebo perlivé víno s geografickým označením „Prosecco“ výhradne predáva v spotrebiteľských baleniach v sklenených fľašiach. „Výroba a kvalita vína z tejto svetoznámej oblasti je prísne strážená vnútornou kontrolou samotných výrobcov, ako aj miestnou úradnou kapacitou štátneho dozoru v krajine pôvodu. Vylúčený a zakázaný je predaj v pretlakových nádobách väčších ako sklenené spotrebiteľské balenie. Predávať voľne rozlievané víno s pretlakom CO2 je možné len pod označením – sýtené perlivé víno, perlivé víno,“ uzavrela Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM