Správy

Mimoparlamentná Dobrá voľba tvrdí, že prepoisťovacia kampaň bola nelegálna

V porovnaní s uplynulým rokom ide v rámci odlevu poistencov takmer o štvornásobný nárast.

Ilustračný obrázok k článku Mimoparlamentná Dobrá voľba tvrdí, že prepoisťovacia kampaň bola nelegálna
Zdroj: TASR

Mimoparlamentná Dobrá voľba tvrdí, že počas tohtoročnej prepoisťovacej kampane súkromné poisťovne získavali poistencov nelegálnym spôsobom, kvôli čomu mala prísť Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) o 140-tisíc poistencov, a teda o vysokú časť finančných príjmov.

Štvornásobný odliv

„Hrozí tak, že štátna zdravotná poisťovňa sa môže ocitnúť v stratách a neschopnosti zabezpečiť pre svojich poistencov zdravotnú starostlivosť,“ uviedol v stredu líder Dobrej voľby Tomáš Drucker.

V porovnaní s uplynulým rokom ide v rámci odlevu poistencov takmer o štvornásobný nárast. Odborník Dobrej voľby a bývalý šéf VšZP Miroslav Kočan uviedol, že súkromné zdravotné poisťovne získavali nových poistencov prostredníctvom agentúr za finančnú odmenu. Každá mala dostať milióny eur.

„Takýto postup je v rozpore so zákonom. Na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) preto podávame podnet, aby takéto nekalé praktiky prešetril,“ komentoval Kočan s dôvetkom, že úrad má preveriť to, ako sú zaúčtované náklady na získavanie nových poistencov a z akých peňazí.

Strata 140 miliónov?

Štátna zdravotná poisťovňa mala prísť najmä o ekonomicky menej nákladných, teda aktívnych poistencov štátu. Tí zo svojich príjmov prispievajú vo forme poistného do poisťovní najviac.

Týmto úbytkom stratí VšZP podľa mimoparlamentnej strany veľkú časť svojho príjmu, konkrétne viac ako 140 miliónov eur. Zisky štátnej by teda mali putovať do súkromných zdravotných poisťovní.

Dobrá voľba tvrdí, že VšZP by mala „ihneď prijať opatrenia“, pretože inak hrozí, že pre svojich poistencov nebude vedieť zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Podľa Druckera je „evidentné“, že súkromné poisťovne majú viac peňazí, ako tvrdia. „Podľa nás je najvyšší čas obmedziť ich zisk a ponechať tieto peniaze v zdravotníctve,“ do­dal.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM