Zo Slovenska

Mimoriadna schôdza k školstvu a zdravotníctvu bude vo štvrtok

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k situácii v školstve a zdravotníctve bude vo štvrtok 11. februára o 10.00 h. Rozhodol o tom dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna schôdza k školstvu a zdravotníctvu bude vo štvrtok
Zdroj: TASR

Rokovanie iniciovali opoziční poslanci z KDH, Mosta-Híd, SaS a OĽaNO-NOVA, návrh podali dnes.

Opozícia iniciovala schôdzu pre narastajúce problémy v školstve a zdravotníctve, ktoré vyvolali protesty učiteľov aj sestier. „Situácia v školstve a zdravotníctve je kritická, preto sme spoločne so stranami OĽaNO, SaS a Most-Híd nazbierali 35 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze s dvomi bodmi programu. Prvý má riešiť situáciu v školstve a druhý sa má zaoberať situáciou v zdravotníctve,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii opozície šéf klubu KDH Pavol Abrhan.

Predseda klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka vyzýva vládu, aby pracovala do posledného dňa jej funkčného obdobia. „Tieto dve témy si zaslúžia pozornosť Národnej rady. Ide nám o to, aby sme pomohli posunúť tieto najdôležitejšie oblasti našej spoločnosti,“ poznamenal. Verí, že Smer-SD nebude robiť obštrukcie a schôdza prebehne v riadnom pracovnom tóne.

Martin Poliačik z SaS zdôraznil, že vláda mohla dať peniaze, ktoré má k dispozícii, do zdravotníctva a školstva, a nie do sociálnych balíčkov. Tie považuje za volebnú korupciu. Peniaze z nich by sa dali podľa Poliačika použiť na naplnenie požiadaviek učiteľov a sestier. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár vo svojom vyhlásení uviedol, že mimoriadna schôdza má poukázať na potrebu systémových a koncepčných zmien v školstve a zdravotníctve.

Podmienkou, aby sa na schôdzi rokovalo, je schválenie programu. Bez hlasov Smeru-SD to nepôjde. „O programe schôdze rozhodnú poslanci na rokovaní,“ reagovala pre TASR Pellegriniho hovorkyňa Monika Hucáková.

Ak by program rokovania neprešiel, opozícia má ešte možnosť hovoriť o témach na mimoriadnom rokovaní, na ktorom by sa pokúsila odvolať ministrov školstva a zdravotníctva Juraja Draxlera a Viliama Čisláka (obaja nominanti Smeru-SD). Schôdza o dôvere členom vlády by sa konať musela, program sa tam neschvaľuje. Opozícia nevylúčila, že po tejto možnosti siahne. „Máme pripravené aj ďalšie kroky,“ povedal Abrhan, podľa ktorého bude postup opozície závisieť od rozhodnutia Smeru-SD.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM