Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

MIMORIADNA SPRÁVA: Zomrel prvý slovenský prezident Michal Kováč

Slovensko sa dnes dozvedelo smutnú správu. V Bratislavskej nemocnici zomrel Michal Kováč, historický prvý slovenský prezident.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNA SPRÁVA: Zomrel prvý slovenský prezident Michal Kováč
Zdroj: TASR

Stav Michala Kováča (86 rokov), sa zhoršil už v piatok (30. septembra), kedy bol prevezený do nemocnice. Odvtedy bojoval o život. Na kardiologickej jednotke intenzívnej starostlivosti ho museli lekári uviesť do umelého spánku a snažili sa ho zachrániť. Dnes okolo ôsmej večer Michal Kováč svoj boj prehral.

Takto si Michala Kováča budeme pamätať
7
Galéria
Zdroj: TASR

Politik a bankár Michal Kováč sa narodil 5. augusta 1930 v obci Ľubiša v okrese Humenné. Vyštudoval Obchodnú akadémiu v Humennom (1946–1950) a Vysokú školu ekonomickú (VŠE, dnes Ekonomická univerzita) v Bratislave (1950–1955).

Pôsobil ako asistent a pedagóg na vysokej škole, potom v bankovom sektore na významných pozíciách. Po novembri 1989 sa angažoval v hnutí Verejnosť proti násiliu (VPN). Bol ministrom financií, miezd a cien, poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia. V rokoch 1991–1993 bol členom Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS).

Hlavou štátu bol od 2. marca 1993 do 2. marca 1998.

Historicky prvý slovenský prezident bol spoluzakladateľom Nadácie Michala Kováča (1998) a venoval sa aj práci v Nadácii Václava Havla. Bol držiteľom mnohých významných ocenení doma i v zahraničí.

Zdroj: TASR

Prezident Kiska: Vďaka nemu Slovensko nezišlo z cesty

„Pán Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993–1998, kedy sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta. V tomto zápase obstál a svojím pôsobením pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, ktorá nás potom postupne priviedla do európskej rodiny slobodných národov a štátov. Aj jeho zásluhou,“ povedal Andrej Kiska.

Podľa jeho slov je poľutovaniahodné a aj charakteristické pre našu dobu, že sa nedožil aktov justičnej spravodlivosti za únos svojho syna, po ktorých tak veľmi túžil, tak ako neboli napravené morálne a materiálne krivdy z prvých rokov slovenskej štátnej samostatnosti v 90. rokoch minulého storočia.

„Ďakujeme, pán prezident. Česť jeho pamiatke, česť pamiatke pána prezidenta Michala Kováča.“

Exprezident Michal Kováč
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM