Správy Krimi

Mimovládna organizácia upozorňuje: Stále nechytáme za korupciu "veľké ryby"

Slovensko zaznamenalo za posledné tri roky len malý posun v úspešnosti trestania korupcie vysokopostavených politikov či veľkopodnikateľov.

Ilustračný obrázok k článku Mimovládna organizácia upozorňuje: Stále nechytáme za korupciu "veľké ryby"
Zdroj: TASR

Od roku 2014 boli právoplatne odsúdení len štyria volení funkcionári, aj to len jeden starosta a traja obecní poslanci. V piatok na to upozornila Transparency International Slovensko (TIS). Zodpovední za tento stav sú podľa nej hlavne prokuratúra a polícia.

Mimovládna organizácia analyzovala 244 právoplatných rozsudkov Špecializovaného trestného súdu v prípadoch korupcie za obdobie od júla 2014 do konca júna 2017. Za varovné považuje, že v roku 2016 bolo právoplatne skončených len 55 prípadov korupcie s 67 obžalovanými, čo je najmenej za posledných päť rokov. V prvom polroku 2017 bolo uzavretých 41 prípadov.

Aj naďalej platí, že najvyššie postaveným voleným funkcionárom právoplatne odsúdeným za korupciu je bývalý primátor Čadce Jozef Pohančeník, ktorý spáchal skutok ešte v roku 2005. „Stále vidím, že polícia a prokuratúra nemá voľné ruky, aby išla po hocikom, obzvlášť nie po vysokopostavených politikoch,“ reagoval na tento fakt riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. Za nedotiahnutý z tohto pohľadu považuje i čerstvý prípad tzv. Nástenkového tendra, kde ŠTS odsúdil v októbri na nepodmienečné tresty bývalých ministrov za SNS Mariana Janušeka a Igora Štefanova.

„Je to dobrý posun, problém je, že tam nie je odhalená žiadna korupcia,“ pripomenul Šípoš s tým, že exministri bolo odsúdení za machinácie pri verejnom obstarávaní a zneužitie právomocí verejného činiteľa. „V zásade je ten prípad braný, že sa urobil zle tender a vybrala sa zlá ponuka a nehospodárne sa minuli peniaze. Chýba tam však koncovka, kto si to objednal,“ upozornil Šípoš s tým, že nepadol trest pre podnikateľov, ktorí na tom mohli získať. „Tiež je ťažko predstaviteľné, že firma konala len tak a že tam nebola ďalšia linka, či už na vysokopostavených politikov, alebo niekoho v pozadí,“ doplnil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM