Zo Slovenska

Minister o kauze Čistý deň: Týmto prípadom systém nezlyhal!

Šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter odmietol obvinenie opozičnej poslankyne.

Ilustračný obrázok k článku Minister o kauze Čistý deň: Týmto prípadom systém nezlyhal!
Zdroj: TASR

V prípade kauzy resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante nejde v žiadnom prípade o zlyhanie systému sociálnoprávnej ochrany, ten funguje. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD).

Reagoval tak na výčitku oponentky v diskusnej relácii, predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Eriky Jurinovej (OĽaNO-NOVA), ktorá kauzu označila za odraz stavu, v ktorom sa v súčasnosti nachádza systém sociálnoprávnej ochrany.

„Prípad poukazuje na celú chybu v systéme, ktorý za rok nedokázal odhaliť problémy, ktoré v danom resocializačnom zariadení existujú," upozornila Jurinová.

Podľa opozičnej poslankyne by mal minister Richter z toho prípadu vyvodiť osobnú politickú zodpovednosť.

PREČÍTAJTE SI: Pohár pretiekol. Matka Natálie z Čistého dňa podala na poradcu Fica trestné oznámenie

Ján Richter
3
Galéria
Zdroj: TASR

Minister vyzdvihol vlastnú prácu

Richter upozornil, že rezort práce, sociálnych vecí a rodiny neurobil za žiadneho z jeho predchodcov v poslednom dvadsaťročnom období toľko opatrení v sociálnoprávnej ochrane, ako urobilo ministerstvo pod jeho vedením.

„Zriadili sme dve úplne nové veci, Národné koordinačné stredisko, prijali sme novú stratégiu, ktorá s tým súvisí," uviedol ako príklad. Vyzval k tomu, aby sa do kauzy nevťahovali viac emócie a ponechal sa priestor pre prácu orgánov, ktoré prípad prešetrujú. Pripomenul, že pracuje i akreditačná komisia rezortu, ktorá spustila správne konanie a kontrolu zariadenia.

„Sledujeme priebežne výsledky týchto kontrol a o chvíľu príde doba, keď minister bude musieť v prípade zariadenia povedať či áno, alebo nie," informoval minister.

PREČÍTAJTE SI: Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM