Lucia Lauková Kultúra

Minister ocenil najlepších dobrovoľníkov za rok 2016: TOTO sú ich mená

Nezištnú pomoc, ktorú poskytujú dobrovoľníci, ocenil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. In memoriam odovzdal aj výnimočné ocenenie za ľudskosť a nezištnú pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Minister ocenil najlepších dobrovoľníkov za rok 2016: TOTO sú ich mená
9
Galéria
Zdroj: TASR

Nezištná pomoc druhým priniesla dobrovoľníkom opäť verejné uznanie. Tých najlepších za rok 2016 ocenili 10. apríla podvečer v budove Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v Bratislave. Jednou z nich sa stala in memoriam rehoľná sestra, lekárka a misionárka Veronika Terézia Rácková, ktorá zahynula 20. mája 2016 na následky postrelenia pri svojej práci v rámci misie a pomoci v Južnom Sudáne.

Výnimočné ocenenie

Výnimočné ocenenie za ľudskosť a nezištnú pomoc jej in memoriam odovzdal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Keď sa hovorí o dobrovoľníctve, tak bežne hovoríme o tom, že sú v nebezpečných oblastiach, že sú blízko konfliktov a bojov. Žiaľ, minulý rok sme pocítili pravdivosť a krutosť týchto slov, pretože sestra Veronika Terézia Rácková zaplatila najvyššiu cenu, život, len preto, lebo robila dobré veci v nebezpečnej oblasti,“ uviedol Lajčák, podľa ktorého je aj toto odvrátenou stránkou dobrovoľníctva. Pri tejto príležitosti jej minister vzdal hold a úctu.

Podľa sestry Lucie z Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého v Ivanke pri Nitre ocenenie, zobrazujúce srdce na dlani, vyjadruje službu, ktorú zosnulá misionárka dávala ľuďom v Južnom Sudáne. „Naozaj ich milovala. Veľkodušne a radostne slúžila ľuďom v ich biede a utrpení,“ povedala sestra Lucia.

Zahraničný dobrovoľník

V kategórii dobrovoľník SlovakAid ocenili Samuela Čellára, najlepším zahraničným dobrovoľníkom na Slovensku sa stala Aneta Balejová. V sociálnej a zdravotnej oblasti ocenili Máriu Tomášiovú, v oblasti práce s deťmi a mládežou Karolu Martákovú. Cenu za dobrovoľnícku prácu v oblasti vzdelávania a životného prostredia si odniesli Junior Ambasádori UNICEF Slovensko, za dlhodobú dobrovoľnícku pomoc ocenili Mateja Žiláka.

Firemný dobrovoľník

Firemným dobrovoľníkom roka sa stala Mária Babušová s tímom dobrovoľníkov z dm-drogerie markt. Za obec, resp. mesto priateľské k dobrovoľníctvu označila komisia hlavné mesto Bratislava, dobrovoľníckym projektom roka sa stal Educate Slovakia organizácie AIESEC. "Je to spôsob, ako chceme vyjadriť poďakovanie dobrovoľníkom. Sú to ľudia, ktorí sa rozhodli obetovať svoj čas, svoju energiu a nezriedka aj svoje zdravie, aby pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú, trpiaci, deti, ľudia so zdravotným postihnutím,“ doplnil minister Lajčák.

Podľa neho rozvojová pomoc, ktorej jedným z aspektov je práve dobrovoľníctvo, je jednou z dôležitých aktivít zahraničnej politiky Slovenska. Programovými krajinami sú Afganistan, Keňa či Moldavsko, ďalej krajiny, ktoré majú mimoriadne potreby, ako napr. Južný Sudán, a prioritnými sú tiež krajiny západného Balkánu či bývalého Sovietskeho zväzu. Okrem finančnej pomoci je to však aj poskytovanie skúseností, najmä krajinám, ktoré prechádzajú procesom spoločenskej transformácie.

Rastie finančná pomoc

Ministra v tejto súvislosti teší, že každoročne rastie aj objem finančnej pomoci, v minulom roku rezort zahraničných vecí vynaložil na bilaterálne rozvojové projekty, čiže na pomoc konkrétnym krajinám na konkrétne projekty, 98 miliónov eur. „Ak si ľudia niekedy myslia, že dávame veľa peňazí a že ich doma potrebujeme viac, tak by som chcel povedať, že tam, kde ich dávame, ich určite potrebujú viac. Je to aj znak zrelosti krajiny, že sa vie podeliť s tými, ktorí to potrebujú ďaleko viac,“ hovorí Lajčák, ktorý v tejto súvislosti vyzdvihol rastúci trend v dobrovoľníctve. V minulom roku odišlo zo Slovenska cez SlovakAid 32 dobrovoľníkov do deviatich krajín, medzi inými aj do Rwandy, Ugandy či Kambodže.

Podujatie Dobrovoľník roka pripravilo už po deviaty raz Národné dobrovoľnícke centrum CARDO, ktoré zastrešuje činnosť viac ako 400 organizácií pracujúcich s dobrovoľníkmi po celom Slovensku. Podujatie sa tento rok už po piaty raz konalo pod záštitou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Pozrite si fotografie z oceňovania dobrovoľníkov za rok 2016, v priloženej galérii!

Minister ocenil najlepších dobrovoľníkov za rok 2016: TOTO sú ich mená
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM